Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya-Türkiye arasındaki köklü dostluğun temellerinin ortak tarihe ve kültüre dayandığını ifade ederek, bu ülkede yaşayan Türk Tatar toplumu ve Türk vatandaşlarının, ilişkilerin geliştirilmesinde köprü rolü oynadığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temasları çerçevesinde bulunduğu Bükreş’te Romanya-Türkiye İş Forumu’na katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye-Romanya arasındaki ilişkilerden bahseden Erdoğan, iki ülke arasındaki köklü dostluğun temellerinin ortak tarihe ve kültüre dayandığını söyledi. Halen Romanya’da yaşayan ve nüfusu 70 bini Türk Tatar toplumu ile 20 bin civarındaki Türk vatandaşının, bu ilişkilerin geliştirilmesinde köprü rolü oynadığını söyledi. Erdoğan, “Bu vesileyle Romanya devletinin Türk ve Tatar azınlığa karşı gösterdiği ve Dobruca Modeli olarak adlandırılan örnek tutumu takdir ettiğimiz burada vurgulamak istiyorum. Her yıl ülkemizi ziyaret eden son olarak 2014’ü örnek verecek olursam 450 bin civarında Romanyalı turist var. Bu çok önemli. Bu insani bağların bir diğer halkasını ortaya koyuyor. Türkiye ve Romanya sadece ikili düzeyde değil NATO başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası platformda da yakın işbirliği sergiliyor. Bir; siyasi işbirliği, bunu AB’de verdikleri destekle zaten ortaya koyuyorlar ve uluslararası tüm kurumlardaki yaptığımız çalışmalarda bunu ortaya koyuyoruz. İki; askeri işbirliği, ki NATO’da beraberiz. NATO’da beraber olmanın yanında aynı şekilde Romanya’da NATO’nun atacağı adımlarda da yine bizler kendilerini destekleme noktasında değerlendirmelerimizi yapıyoruz” diye konuştu.

İHRACATTA HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Romanya ile birlikte yürütülen çalışmalara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimiz 6,3 milyar dolar. Bu yeterli değil. Daha önce değerli dostum Ponta’yla bunu 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirlemiştik. İnşallah 6,3’ü 10’a çıkaracağız. Bu tabi gayretle hallolabilecek bir iştir. Ve bunu yakalayacağımıza da inanıyorum” dedi.
Erdoğan, özellikle ticaret hacmindeki bu gelişmelerin ileriki dönemde de devam etmesini, Romanya’da 10 binden fazla Türk firmasının bundan sonra da aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesini temenni ederek, Türk müteahhitlerin Romanya’da ciddi projeleri bulunduğunu dile getirdi. Erdoğan ayrıca Romanya’da bulunan Türk işadamlarının Rumen hükümetinin de desteği ve teşvikiyle daha çok ve daha büyük yatırım yapacaklarından emin olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı tarafından el yapımı metal bir obje ile Romanya Ticaret ve Sanayi Odası onursal üyeliğine binaen bir diploma ve rozet takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya-Türkiye İş Forumu’nun ardından yurda dönmek üzere havalimanına geçti.
(İHA)
Kaynak: iha