Yılbaşından itibaren ticari araçlarda zorunlu trafik sigorta bedelini üçe katlayan hükümet kararnamesi, Romen nakliyecileri ayağa kaldırdı. Binlerce araçla hükümet binası önünde toplanan nakliyeciler, kararın geri çekilmesini istedi.

Ticari araçlardan alınacak zorunlu trafik sigorta ücretindeki astronomik artış, Romen nakliyecilerin kazan kaldırmasına yol açtı. Sabahın erken saatlerinden itibaren ülkenin dört bir yanından gelen otobüs, kamyonet, minibüs ve taksi şoförleri hükümet binası önündeki Victoria meydanında toplandı. Uygulamayı protesto eden nakliyeciler, 'insafsız' buldukları zammın geri çekilmesini talep etti. Nakliyeciler ellerinde 'hükümet istifa', 'zorunlu sigorta mafyalık', 'hükümet değişiklik vaat ediyor ancak vergiler değişmiyor', dövizleri taşıdılar.

Cihan mikrofonuna konuşan bir taksi şoförü tepkisini, "Kararı protesto için buradayız. Zamlı ödediğimiz yetmiyormuş gibi bir zam daha gelecek. Bu zamlar iyice çığrından çıktı. Birinin bu işe el atması lazım." sözleriyle dile getirdi. Gün boyu eylem yapan nakliyeciler, "Çözüm olana kadar meydandayız" şeklinde slogan attı.

Yapılacak yeni düzenleme ile ocak ayından itibaren taksilerden bin 300 Euro otobüslerden ise 6 bin 500 Euro zorunlu trafik sigortası alınacak. Ayrıca araç içinde çalınan müzik için taksilerden aylık 10 Euro otobüslerden 20 Euro telif hakkı parası alınması öngörülüyor.
Kaynak: cha