İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, başkent Paris'teki resmi ziyaretinde Fransız mevkidaşı François Hollande ile yaptığı görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında, İran'ın Fransa'dan 118 adet Airbus tipi uçak alımı ile ilgili anlaşmanın imzalandığı bildirildi. Ayrıca iki ülke arası hava ve deniz taşımacılığı, havaalanları, sağlık ve tarım sektörleri başta olmak üzere değeri 30 milyar Euro'yu (yaklaşık 32,8 milyar dolar) bulabilecek 20 alanda işbirliği anlaşması imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransız mevkidaşı François Hollande ile Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşme sonrası konuyla ilgili yetkililer Fransa'nın İran'a 22,8 milyar euro (yaklaşık 25 milyar dolar) değerindeki 118 Airbus satmasına ilişkin anlaşma başta olmak üzere iki ülke arasında petrol, telekomünikasyon ve çevre olmak birçok alanda işbirliği anlaşması imzaladı. Görüşme ve anlaşmaların imzalanmasından ikili lider ortak basın açıklaması yaparak Fransa ile İran arasında toplam değeri 30 milyar Euro'yu (yaklaşık 32,8 milyar dolar) bulabilecek 20 anlaşma imzalandığını duyurdu.

RUHANİ: SURİYE'DEKİ ANA PROBLEM TERÖRDÜR

Öte yandan, iki liderin görüşmesinde Suriye ve Yemen başta olmak üzere bölgesel meselelerin ve İran'ın bölgedeki rolünün ele alındığı belirtildi. Ruhani ikili görüşme sonrası Hollande ile yaptığı ortak basın açıklamasında Suriye'deki ana problemin terör olduğunu söyledi.

Suriye halkının kendi geleceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini belirten Ruhani, ülkenin başlıca probleminin terör olduğunu kaydetti. "Devlet Başkanı Beşar Esad geleceği üzerine uzlaşmaya hazır olup olmadığı" ile ilgili soruya cevaben Ruhani, Suriye'deki sorunun ülkedeki insanlar değil, terörizm ve IŞİD olduğunu söyledi.

Ruhani ayrıca, İran'ın imzaladığı nükleer anlaşmada verdiği taahhütleri yerine getirmeye devam ettiğini aktardı.
Kaynak: cha