Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, IŞİD’in sattığı petrolün Türkiye’ye gitmeye devam ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan Çurkin, IŞİD petrolünün Türkiye’ye gitmeye devam ettiğini iddia etti. Rus temsilci, söz konusu petrolün işlendiği illeri sürdüğü rafinerilerin ismini verdi. Çurkin, “IŞİD’in sattığı petrol sevkiyatı devam ediyor. Bunun büyük bölümü Türkiye üzerinden satılıyor.” dedi. Petrolün geçtiğini iddia ettiği gümrük kapıları ve rafineri isimlerini açıklayan Çırkin, “Sevkiyat için genellikle tankerler kullanılıyor. Bunlar Karkamış, Akçakale, Cilvegözü ve Öncüpınar gümrük kapılarından geçiyor."diye konuştu.

İddialarını devam ettiren Çurkin, IŞİD petrolünün Batman’daki bir rafineride işlendiğini illeri sürdü. Rus temsilciye göre, işlenen petrolün daha sonra Akdeniz üzerinden sevkiyatı gerçekleştiriliyor. "Petrol sevkiyatı Ceyhan limanından yapılıyor” diyen Çurkin’e göre IŞİD’in bundan günlük kazancı 1,5 milyon dolar.

BM Güvenlik Konseyi, tüm ülkelerin teröristlerin mali kaynaklarıyla mücadele etmesi yönünde bir karar almıştı. Buna göre yaptırım listesine giren şirket yada kişilerin ülkeler üzerinden silah taşıması yada transit geçişi yasaklanacak. Ülkeler, terörle bağlantısı olan kişilerin mali kaynaklara ulaşması ve direkt yada dolaylı olarak petrol ticareti yapması engelleyecek.
Kaynak: cha