Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosluğu, 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan 'Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma’nın yürürlüğünün kısmen durdurulduğunu açıkladı.

Yeni uygulama Rusya tarafından 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yürürlükteki Rusya mevzuatı uyarınca bu tarihten itibaren umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Rusya Federasyonu'nun diplomatik ya da konsolosluk temsilciliklerinin birinden Rus vizesi alması gerekecek.

Antalya Başkonsolosluğu'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Rusya Federasyonu, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik adıgeçen 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma’nın yürürlüğünü kısmen durdurmaktadır.

Yürürlükteki Rusya mevzuatı uyarınca bu tarihten itibaren sözkonusu vatandaşlar, Rusya Federasyonu diplomatik ya da konsolosluk temsilciliklerinin birinden Rus vizesi almalıdırlar. Söz konusu tedbir, Rusya Federasyonu hudutları dahilinde de geçici ikamet izni veya daimi ikamet izni bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya Federasyonu hudutları dahilinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine kısa vadeli görevlere gönderilen özel ve hizmet pasaportu sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya Federasyonu hudutları dahilinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine çalışmaya gönderilen geçerli özel ve hizmet pasaportu sahipleri ile özel, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi olan aile fertleri, gemi jurnalı veya onun ekstresine istinaden giriş yapmak sureti ile gemici cüzdanı sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Rusya Federasyonu’nda kalış süresince kimliğini kaybetmiş ve Türkiye Cumhuriyeti diplomatik veya konsolosluk temsilciliğinde seyahat belgesi veya geçici pasaportu temin etmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmayacaktır.

Anlaşma’nın 1. maddesi gereğince 1 Ocak 2016 tarihine kadar Rusya Federasyonu’na giriş yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya Federasyonu’nun topraklarında kalış süresinin giriş tarihinden itibaren 30 günü aşmaması koşuluyla geçerli kimlik ile vizesiz olarak Rusya Federasyonu’nda bulunabilecek ve çıkış yapabileceklerdir."
Kaynak: cha