ABD’nin San Bernardino şehrinde ve Paris’te meydana gelen silahlı saldırılardan sonra teknoloji şirketlerine ‘teröristlerin tespit edilmesi’ konusunda yapılan baskılar arttı.

Saldırı sonra ABD Başkanı Barack Obama, teknoloji şirketlerinin açık şekilde daha fazla bilgi paylaşımında bulunması gerektiğini belirtmişti. Obama, özellikle IŞİD’le mücadele konusunda şirketlerin yapacağı yardımın önemine dikkat çekmişti.

Demokrat Parti başkan aday adaylarının güçlü isimlerinden Hillary Clinton da, Obama’nın bu teklifini destekleyecek mahiyette açıklamalarda bulundu. Obama’nın bu talebi internet özgürlüğünün korunup korunamadığı tartışmalarını beraberinde getirdi.

Politikacıların bu tarz taleplerine karşı Silikon Vadisi şirketleri alarma geçti. California Senatörü Dianne Feinsttein, Kongre’den 'sosyal medya şirketlerinin şüpheli faaliyetlerin kökünü kazıması ve ihbarda bulunmasını gerektirecek' bir yasa için kolları sıvadı.

Los Angeles Times gazetesine yansıyan bir makalede, teknoloji firmaları yetkililerinin son aylarda şüpheli faaliyetleri tespit edip, bildirme ve silme konusunda güvenlik güçleri ile birlikte çalıştıkları ifade edildi. Özellikle Twitter, Facebook ve YouTube sürekli olarak şüpheli içeriklerin silinmesi dikkat çekiyor. Ancak güvenlik güçleri bu paylaşımların yetersiz olduğu görüşünde.

Center for Strategic and International Studies’in kıdemli uzmanlarından James Lewis, şirketlerin üzerilerine düşeni yapmadığı yönünde genel bir algı olduğunu, ama asıl problemin bu olmadığını söyledi. Lewis, “Sanki insanlar bir gün uyandı ve IŞİD’in 20 bin Twitter hesabı olduğunu fark etti. Bunu nasıl kontrol altına alabilirsiniz?” şeklinde konuştu.

George Washington Üniversitesi Center for Cyber & Homeland Security’de aşırılık konusunda uzman olan Lorenzo Vidino ise “Yapabilecekleriniz ciddi şekilde sınırlı” değerlendirmesinde bulundu. Teknoloji şirketlerinin sitelerinde yapılan her paylaşımı izleyebilecek kadar çok çalışanının olmadığını ifade eden Vidino, “Kongre, hangi içeriklerin silinip devlete rapor edileceğine dair açık bilgilendirme yapılması konusunda baskı görecek” diye konuştu.

San Bernardino saldırısı sonrası sosyal paylaşım sitelerinden Facebook, “Teröristlere, terör propagandasına ya da terörist faaliyetlerin övülmesine sıfır tolerans gösteriyor ve farkına vardığımız anda bunları silmek için ciddi şekilde çalışıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

CIA Direktörü John Brennan, “İstihbarat ve güvenlik kuruluşlarının potansiyel saldırılarla ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşmalarını hem teknolojik hem de yasal olarak zorlaştıran birçok teknolojik imkanın var olduğu” uyarısında bulundu.
Kaynak: cha