Körber Vakfı, Süddeutsche Zeitung ve NDR'in ‘Almanya Mültecilerle Nasıl Değişiyor' adı altında düzenlediği programda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği tartışıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin AB üyeliğini her zaman savunduğuna dikkat çekerek, “Tabii bu, bugünden yarına olmaz. Çözülmesi gereken bazı anayasal sorunlar var ama bu benim düşüncemi değiştirmemi gerektirmez.” dedi.

Başbakan Scholz, “Türkiye AB ülkeleri dışında en uzun süre önce AB'ye üye olma sözü verilen ülke. Burada biz politik olarak ne yaptığımızı sorgulamalıyız. Biz Türkiye'ye NATO'ya davet ettik ve tüm Avrupa'nın sınırlarının güvenli olması için AB gibi bir perspektif sunduk. Verilen bu sözler diğer nedenlerden dolayı ihmal edildi. Tabii ki üyelik durumunda anayasal konular, demokrasi açığı ve yolsuzluk gibi konular görmezden gelinemez. Bu sorunlar üyelik için çözüme kavuşturulmalı. Bunlar ertelenecek konular da değil. Bu konuda hepimiz aynı fikirdeyiz.” açıklamasında bulundu.

Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, mülteci sorunuyla ilgili o veya bu yanlış yapıyor demenin doğru olmadığına vurgu yaptı. Scholz, “Bu sorun tüm AB'yi ilgilendiren birlikte çözüme kavuşturulması gereken bir sorun. Tek başına bir şey yapılamaz.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: cha