Suudi Arabistan’da ilk kez seçme ve seçilme hakkı kazanan kadınlar, bugün sandık başına giderek yerel seçimler için oy kullanmaya başladı.

Yerel saat ile 08.00' de başlayan oy verme işlemi devam ederken, kadınların seçime ilgi gösterdikleri görüldü. Yerel ve uluslararası basının da büyük ilgi gösterdiği seçimde oy verme işlemi akşam 17.00'da sona erecek. Seçim sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

Suudi Arabistan’da 3 dönemdir yapılan belediye meclis üyesi seçimlerine yaklaşık 979 kadın ilk kez aday oldu. Seçimde yaklaşık 130 bin kadının oy kullanması bekleniyor.

Seçimle ilgili basın toplantısı düzenleyen Seçim İcra Kurulu Başkanı Cüdey el-Kahtani, oy verme işleminin sorunsuz devam ettiğini belirtti. El-Kahtani, 1296 merkezde oy verme işleminin devam ettiğini aktardı.

Oyunu kullanan Suudi Arabistan Kültür ve Sanat Cemiyeti Başkanı Sultan El-Bazii, Cihan Haber Ajansı’na açıklama yaptı. Sultan El-Bazii, “Öncelikle bugün buraya gelerek bir kadın olarak oyumu kullanmaya özen gösterdim. Suudi Arabistan’da hayatın faklı alanlarında karar verme noktasında kadınların hak ettikleri yerlere gelmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu fırsatın geç geldiğini düşünenler olabilir, ancak önemli olan doğru zamanda gelmesidir.” dedi.

Cevahir isimli başka bir kadın seçmen de kadınların oy kullanmalarının doğal hakları olduğunu aktardı. Cevahir," Devletimizin ve Kral Selman'ın bize bu hakkı tanıdıkları için mutluyuz. Kadın devlette birçok şey yapabilir, erkekler de olduğu gibi en yüksek makamlara ulaşabilir.” ifadelerini kullandı.

Nura Hubabi isimli kadın seçmen ise, “Seçimlerde bizlere tanınan bu ilk fırsat. Çok ümitliyiz ve bu çok olumlu bir adım. Hevesle gerek oyumuzu kullanıyoruz. Gördüğüm kadarıyla belediye meclislerinde kadınların projeleri erkeklerden daha iyi.” iddiasında bulundu.

İlk kez oy kullanma heyecanını yaşayan Necd el-Hubabi," Bu duygularla anlatılmaz. Çok mutluyum, devletin attığı bu büyük adımdan dolayı gururluyum. İnşallah kadınlar, erkeklerden daha fazla başarılı olurlar." ifadesini kullandı.
Kaynak: cha