Türkiye ile Almanya arasında ilk kez hükümetler arası görüşme gerçekleştirileceği bildirildi. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdman, Almanya’nın dünyada sayılı ülkelerle bu tür görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Fakat bunun mülteci kriziyle doğrudan kesinlikle bir bağlantısı yoktur. Güncel bir konu olarak göç konuları da bu toplantılarda ele alınacaktır.” diye konuştu.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdman, Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkiye ile Almanya arasındaki ilk kez hükümetler arası görüşmeler yapılacağını duyurdu. Cuma günü gerçekleştirilen hükümetler arası görüşmeye katılacak heyetlere Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlık edecek. Davutoğlu’nun yanı sıra Türk tarafını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AB Bakanı Volkan Bozkır, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş temsil edecek. Türkiye ile ilk kez hükümetler arası görüşme gerçekleştiren Almanya, dünya çapında çok az ülke ile bu tarz ikili bir ilişki içine girdiği ifade edilerek bu ülkelerin Fransa, Çin, Brezilya, Hindistan ve İsrail olduğu kaydedildi. Alman Büyükelçi Erdman, Türkiye ile ilk kez cuma günü hükümetler arası görüşmeler gerçekleştireceklerini söyledi. Bakanların önce mevkidaşları ile görüşmeler gerçekleştirecekleri akabinde ise çalışma yemeği ile başbakanların katılacağı heyetler arası görüşmeye geçileceği öğrenildi. Görüşmelerin sonunda ise ortak basın toplantısı düzenlenecek. Türkiye ile Almanya arasındaki ilk kez düzenlenecek hükümetler arası görüşmelerin ikili ilişkiye dinamizm katması gerektiği üzerinde duruldu.

Her yıl düzenli olarak bu tür görüşmelerin yapılacağını kaydeden Büyükelçi Erdman, hükümetler arası görüşmelerin patlak veren mülteci krizi ile ilgili olmadığını vurgulayarak, “İlk gerçekleştirilecek. Fakat bunun mülteci kriziyle doğrudan kesinlikle bir bağlantısı yoktur. Güncel bir konu olarak göç konuları da bu toplantılarda ele alınacaktır.” dedi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SONUNA KADAR SAVUNUYORUZ"

Berlin’de düzenlenecek hükümetler arası görüşmelerden sonra düzenlenecek basın toplantısında Türk tarafından bir takım medya kuruluşlarına yönelik akreditasyon uygulanması yönünde herhangi bir talebin gelmesi durumunda Alman makamların tavrının sorulması üzerine ise Alman Büyükelçi Erdman, “Federal Basın Dairesi tarafından başbakanlıkta görev yapmak için akredite olmuş olan her basın mensubu bu toplantılara iştirak edebiliyor. Verilen karta sahip her basın mensubu federal hükümetin düzenlediği her türlü basın toplantısına katılma hakkına sahip.” diye cevap verdi.

Hükümetler arası görüşmede ele alınacak konulara dair net bir bilgi veremeyeceğini kaydeden Erdman, şunları kaydetti: “Almanya’da basın özgürlüğü büyük bir öneme sahip. Önemli bir değerdir. Anayasal koruma altında olan bir değerdir. Dolayısıyla biz bunu sonuna kadar savunuyoruz.”

ALMANYA SAVUNMA BAKANI YARIN İNCİRLİK'TE

Almanya Savunma Bakanı’nın yarın İncirlik’te görev yapan 800 Alman askerine bir nezaket ziyareti gerçekleştireceğini de kaydeden Erdman, Alman Savunma Bakanının Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la da İncirlik’te görüşeceğini açıkladı. Erdman, Almanya’nın terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu ifade ederken ‘buzdolabına kaldırılan’ çözüm sürecinin yeniden canlandırılması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: cha