Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verildi. Açıklamayı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Adil Al-Cubayir yaptı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Suudi bakan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti çok olumlu bir ziyaret oldu." dedi. Erdoğan ve Kral Selman'ın Suriye’de, Irak’ta, Yemen ve Libya’da yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını ifade eden Bakan Cubayir, iki liderin terör ve aşırıcılık konularının yanı sıra terörle ortak mücadele konusunu ve ikili ilişkileri ele aldıklarını sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Suudi Arabistan Kralı, ikili işbirliğimizin daha da derinleştirilmesi ve her alandaki ilişkilerimizin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalmışlardır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Kralı’nın bölgesel konularda görüş alışverişinde de bulunduklarını belirten Çavuşoğlu, “Başta Suriye olmak üzere Irak, Yemen, Libya’daki durum, Filistin’deki, Mescid-i Aksa’daki gelişmeleri ele almışlardır. Bu konularda görüşlerimizin ortak olması ve her konuda Suudi Arabistan ile Türkiye’nin mutabık kalmasından büyük bir mutluluk duyduğumuz vurgulamak isterim.” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Kral Selman bin Abdülaziz’i nisan ayında İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi ve ikili bir ziyaret için Türkiye’ye davet ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kurulacak yüksek düzeyli konseyle ilgili bilgi verdi. Çavuşoğlu, "Siyasi, ekonomik, ticaret, enerji, kültür, eğitim, güvenlik askeri ve savunma sanayideki işbirliğimizi en üst seviyeye ulaştırmayı amaçlıyoruz. Daha önce 19 ülkeyle oluşturduğumuz bu mekanizmanın iki dost ve kardeş ülke arasında, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında oluşturulmasından büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

Suudi Dışişleri Bakanı da iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulmasının mevcut ilişkileri daha güçlendireceğini, bu konseyin her iki ülkenin çıkarına olacağını söyledi.

TERÖRE KARŞI İSLAMİ DAYANIŞMA GİRİŞİMİNİ DESTEKLİYORUZ

Bakan Çavuşoğlu, bir soru üzerine, "Suudi Arabistan’ın teröre karşı İslami dayanışma girişimini Türkiye olarak destekliyoruz, güçlü bir şekilde destek veriyoruz. Riyad’da kurulacak bu mekanizmanın tüm aşamalarında yer alacağız, içinde yer alacağız. Teröre karşı dayanışma ve terör sebebiyle artan İslamafobiaya karşı dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz." dedi.

Al-Cubayir de Suriye konusunda Türkiye ve Suudi Arabistan’ının görüşlerinin mutabakat içinde olduğunu belirterek, buradaki siyasi süreçte Esed’in yerinin olmaması gerektiğine dikkat çekti.

"RUSYA'NIN SALDIRILARINI HEP GÜNDEME GETİRDİK"

Rusya'nın Suriye'ye müdahalesine Türkiye'nin yeterince tepki vermediğini öne sürülmesi üzerine Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi:

"24 Kasım’da Rus uçağın düşürülmesinden sonra Rusya ile ilişkilerimizde bir gerilme oldu. Maalesef bir kriz var. Biz bunun böyle olmasını istemezdik. Ama biz başından beri tüm ikili görüşmelerimizde de, tüm açıklamalarımızda da Suriye’de katil Esad rejimiyle mücadele eden muhalifleri yönelik saldırıları hep gündeme getirdik ve bunu kınadık. Son zamanlarda Rusya’nın özellikle muhaliflere yönelik saldırılarını hep gündeme getirdik. Bu saldırılar sonucunda çocuklar, kadınlar hayatını kaybetmiştir. Birkaç gün önce yayınladığımız açıklamayla bunu şiddetli bir şekildi kınadığımız ve uluslararası camianı artık Rusya’ya dur demesi gerektiğini söyledik. Sanırım bunları takip etme imkânınız olmadığı için Türkiye’nin sessiz olduğunu iddia ettiniz. Kesinlikle doğru değildir. Türkiye haksızlıklar ve zulüm karşısında her zaman sesini yükseltmiştir, bundan dolayı hedef olmuştur. Suudi Arabistan’ın da haksızlıklar karşısında güçlü duruş sergilediğini görüyoruz, bundan gurur duyuyoruz. Suudi Arabistan ve Türkiye haksızlıklara karşı güçlü duruş sergilemeye devam edecektir."

"CENEVRE'YE GÖNDERDİKLERİ GİBİ BİR EKİP OLURSA SONUÇ ELDE EDİLMEZ"

Çavuşoğlu, Suriye meselesiyle ilgili bir soru üzerine, “Suriye’de Esad gitmeden ateşkesin sağlanamayacağını, barışın ve huzurun gelmeyeceğini başından beri söylüyoruz. Bugünkü Suriye’deki gelişmeleri görünce 5 yıldır sergilediğimiz tutumda maalesef haklı çıktığımızı tüm dünya gördü. Suriye’de istikrar ve barış için Esad’ın gitmesi gerekiyor. Ilımlı muhalefeti hep birlikte destekliyoruz. Desteklemeye de devam edeceğiz. Müzakere ve siyasi çözüm için muhalefet hazır. Şimdi Esad rejiminin de ekibinin hazır olması gerekiyor. Cenevre’ye gönderdikleri gibi ekip göndereceklerse baştan söyleyelim müzakerelerde sonuç elde edilmez. Artık Esad rejimine herkesin baskı yapması gerekiyor. Müzakere heyetini oluştursun, 6 aylık müzakere başlasın. Ondan sonra da Esad gitsin. 18 aylık dönemde Suriye’nin geleceği ve istikrarı tesis etsin. Biz bu süreçte Suudi Arabistan ve Türkiye olarak Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

İki ülke arasında enerji alanında işbirliği çalışmalarının olup olmadığı sorusuna Çavuşoğlu, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamında enerji konuları da var. İki dışişleri bakanlığı koordinasyonuyla ilgili bakanlıklarımız ve uzmanlarımız görüşecek. Her alanda olduğu gibi enerji konularında da Suudi Arabistan ile stratejik işbirliği yapma arzusundayız. Suudi Arabistan’ın da aynı düşünce içinde olduğunu görüyoruz.” cevabını verdi.
Kaynak: cha