Brezilya mahkemeleri, ülke genelinde 48 saat süreyle popüler mesajlaşma uygulaması Whatsapp’a erişimi yasakladı.

Mahkeme, dosya için gizlilik kararı verirken uygulamanın hangi sebeple yasaklandığı henüz bilinmiyor. Basına sızan bilgilere göre Whatsapp’ın 23 Temmuz 2015 tarihinde Brezilya mahkemelerinin aldığı bir karara uymadığı ve yapılan uyarılara rağmen kendisine verilen cezayı ödemediği için kapatıldığı ileri sürülüyor.

Gece yarısından itibaren Whatsapp’a erişimin engelleneceği bilgisi operatörler üzerinden kullanıcılara bildirildi. Gelen mesajın önce şaka olduğunu sanan kullanıcılar bildirimden birkaç saat sonra erişim kesilince durumu idrak etmekte zorlandılar. Anlık mesajlaşma uygulamasının yasaklanması sosyal medyada alay konusu olurken kullanıcılar alternatif bir uygulama olan Telegram’a akın ettiler. Telegram'ın verdiği bilgilere göre, yasağın ardından 3 saat içinde Brezilya’dan 500 bin yeni kullanıcı Telegram'a kayıt yaptırdı.

Telefon operatörleri, bu tür yasaklara karşı olduklarını, ancak mahkeme kararına uymak zorunda olduklarını belirten ortak bir bildiri yayınladılar. Konuya ilişkin Whatsapp’tan ise henüz bir açıklama gelmedi.

Whatsapp, ülkede görülen bir suç davasına ilişkin mahkemenin talep ettiği kişisel bilgileri paylaşmadığı gerekçesiyle 2013 yılında bir kez daha yasaklanmıştı.
Kaynak: cha