Yolsuzluğu protesto eden binlerce Güney Afrikalı bu sabah Parlamento, Başkanlık Sarayı ve Mandele Köprüsü'nde Devlet Başkanı Zuma’nın istifası için yürüyüş yaptı. Cape Town, Johannesburg ve Pretoria’da devam eden gösteriler, Zuma’nın geçen hafta Maliye Bakanı’nı görevden almasına tepki olarak başladı.

Bu sabah Johannesburg’un simge mekânlarından Nelson Mandela Köprüsü ayağında yaklaşık 3 bin kişi toplandı. Sol görüşlü Birleşik Cephe Partisi lideri, eski Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Zwelinzima Vavi gibi önemli isimlerin kalabalığa hitap etmesinin ardından binlerce insan ellerinde “Zuma düşmeli, Zuma Istifa etmeli, yolsuzluğa son” yazılı pankartlarla solaganlar atarak Mandela Köprüsü’nden geçti. Polisin köprünün iki tarafında geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

Johannesburg’daki miting öğle saatlerinde sona ererken, kalabalığın çoğunluğunun beyaz olması dikkatlerden kaçmadı. Miting meydanındaki bazı siyahlar, daha çok siyahın gelmesini beklerdik diye konuştu. Mandela Köprüsü’ndeki miting olaysız geçti.

"ÇOCUKLARIMIZA DAHA GÜVENLİ BİR ÜLKE BIRAKMAK İSTİYORUZ"

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Donza Party isimli protestocu, “Bizim devlet başkanımız artık istifa etmeli; yeter bizim çektiğimiz fakirlik yeter. Biz bu ülkeye önem veriyoruz. Bundan sonra bu yönetimi tolere edemeyiz” diye konuştu.

Gösterilerin bir diğer adresi Cape Town’da da binlerce insan Parlamento önünde Zuma’yı protesto etti. Yerel medyaya konuşan Cape Townlu bir protestocu, “Artık yeter. Bakın şu havaya. Burası dünyanın en güzel yeri; ama tek bir insan bu ülkeyi yıkıyor. Çocuklarımıza daha güvenli bir ülke bırakmak istiyoruz” dedi.

Adderley Caddesi boyunca yürüyen binlerce insanın etrafa zarar vermediği gözlendi. Cape Town’da yaklaşık 50 siyasi parti ve aralarında Yolsuzluğa Karşı Birlik Platformu’nun da olduğu sivil toplum örgütleri mitinge destek verdi.

ZUMA DÜŞENE KADAR PROTESTOLARA DEVAM EDECEKLER

İdari Başkent Pretoria'daki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda ise sabah yaklaşık 200 kişiyle başlayan protestolar öğleye doğru kalabalıklaştı. Olaysız geçen yürüyüşte insanlar Zuma aleyhine slogan attı ve dağılmadan önce Zuma’nın istifası için hazırlanan ‘bildiriye’ imza verdi. Öfkeli kalabalıktan bazıları Zuma düşene kadar protestolara devam edeceklerini söyledi.

Üç şehirde istifa protestoları devam ederken, Devlet Başkanı Jacob Zuma, Port Elizabeth şehrinde binlerce insanın toplandığı 'Uzlaşı Günü Kutlamaları'na katıldı. Zuma, "16 Aralık Uzlaşı Günü’nü Güney Afrikalıları biraraya getirmek için kutlamaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Jacob Zuma geçtiğimiz Çarşamba gecesi Maliye Bakanı Nhlanhla Nene’yi ani bir kararla görevden almış yerine tanınmayan bir isim olan milletvekili Des van Rooyen atamıştı. Bakan değişikliği ile yerli para birimi rand Amerikan Doları karşısında tarihi bir düşüş yaşamış ve devlet tahvilleri 3,5 milyar dolar değer kaybetmişti. Zuma piyasa baskılarını gözönüne alarak Rooyen’ı 4 gün sonra görevden alarak eski Maliye Bakanı Pravin Gordhan’ı Maliye Bakanı olarak atamıştı.

Afrika'nın ikinci büyük ekonomisindeki iddialara göre Nene, nükleer anlaşmayı, Zuma'ya alınacak VIP jeti ve Güney Afrika Havayolları'nın bazı tekliflerini onaylamayınca görevden alındı.
Kaynak: cha