Öğretmenlik mesleğinin kalitesini artırmak isteyen hükümet, öğretmen atamaları sistemini sil baştan değiştirdi. Bu günlerde yeni öğretmen atamaları konuşulurken, yayımlanan yönetmelik yeni bir dönemi başlatacak.
Öğretmenlik için 3 kademeli kriter getirildi. KPSS ile atanan öğretmen, 1 yıl aday öğretmen olacak. Performans kriterini geçen aday yazılı ve sözlü sınava alınacak. Milli eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin il dışı tayinlerinde ailenin birliğini ve öğretmenin sosyal durumunu baz alacak. KPSS puanıyla ilk atamada atanan öğretmen, 1 yıl aday öğretmen olacak. Aday öğretmen performans değerlendirilmesine tabi tutulacak. Performans değerlendirmesini müfettiş, okul müdürü ve bir danışman öğretmen yapacak. Performans değerlendirmesinde toplamda 50 puan alamayan öğretmen memuriyetten atılacak. 50 puan alabilen ise MEB'in yapacağı yazılı ve sözlü sınava girecek. Bu 2 sınavın ortalamasından 60 alan öğretmenin aday öğretmenliği bitecek, öğretmen olacak.
ROTASYON KADEMELİ OLACAK: Şehit ve gazi yakını öğretmenler, engelli öğretmenler ve özel eğitim okullarındaki öğretmenler rotasyondan muaf tutulacak. Aynı okulda 8 yıl görev yapan öğretmenler rotasyona tabi olacak. Yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla 2 ay içinde gerçekleştirilecek. 2015-2016'da 11 yıl, 2016-2017'de 10 yıl, 2017-2018'de 9 yıl, daha sonraki yıl ise 8 yıl görev yapanlar rotasyona tabi tutulacak.

DOĞUDA KALANA EK PUAN: Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra, öğretmen aynı yerde kalmak isterse ek hizmet puanı alacak. Hizmet puanı birinci yıl için yüzde 25, ikinci yıl için yüzde 50, üçüncü yıl için ise yüzde 100 artırılacak. Bu, özellikle puanı yüksek olan okullarda, görev yapan öğretmenlere tayin döneminde avantaj sağlayacak.
TAYİNDE AİLE BİRLİĞİ KRİTERİ: Eşi veya çocuğu ölen öğretmenler, ölüm tarihinden; eşi emekli olanlar ise eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, eşinin ikamet ettiği yere tayin isteyebilecek. İkisi de öğretmen olanların eş durumuna bağlı yer değişikliklerinde, ilde norm kadronun bulunmadığı hallerde, eşler üçüncü bir il ve ilçede buluşturulacak.

50 PERFORMANS KRİTERİ ARANACAK
Geçtiğimiz eylül ve şubat aylarında atanan yaklaşık 55 bin aday öğretmen ile bundan sonra atanacak öğretmenler, 50 performans kriterine göre değerlendirilecek. Bu kriterlere göre başarılı bulunanlar sözlü ve yazılı sınava girme hakkı kazanacak. Ancak daha ilk yıl performans kriterlerinde başarız olanlar öğretmenlikten çıkarılacak. Performans kriterlerine göre başarılı olup yazılı ve sözlü sınavda başarısız olanlar ise bir yıl daha aday öğretmen olarak kalacak. İkinci yılın sonunda tekrar başarısız olanlar da yine öğretmenlikten çıkarılacak. Başarılı olamayanlar ayrıca memurluktan da atılacak ve 3 yıl memurluk başvurusu yapamayacak.

PERFORMANS VE SINAV
Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" nde, adaylıktan öğretmenliğe geçiş için getirilen performans kriterlerinden öğretmenlerin rotasyonuna kadar birçok düzenleme yer aldı. Aday öğretmenler; maarif müfettişi, okul müdürü ve danışman öğretmen tarafından 3 kez 50 kritere göre değerlendirilecek. Her kriter için öğretmene 0-4 arası puan verilecek. İlk değerlendirme yüzde 10, ikincisi yüzde 30, üçüncüsü ise yüzde 60 etkili olacak. 3 değerlendirme sonucunda 100 üzerinden en az 50 puan alan aday başarılı sayılacak, yazılı ve sözlü sınava girme hakkı elde edebilecek.

60 ALAN ÖĞRETMEN
Yazılı ve sözlü puanın aritmetik ortalamasından 60 ve üzeri alan adaylar başarılı sayılacak. Yazılı sınav zorunlu. Sözlü sınav yapılmazsa yazılı sınavdan 60 alan geçecek. Yönetmelik ve kanunlarla ilgili soruların yer alacağı yazılı sınavda öğretmenlik uygulamaları yüzde 50 etkili olacak. Sonuçta adaylar valiliklerce öğretmen olarak atanacak. Performansta başarılı olup yazılı ve sözlü sınavda başarısız olan öğretmen adayının bir yıl daha çalışma hakkı var. Yıl sonunda tekrar önce performans değerlendirmesine ve sonra diğer sınavlara girilecek. Başarısız olanların öğretmenlikle ilişiği kesilecek ve 657 sayılı kanuna göre 3 yıl memurluk başvurusu yapamayacak.

ESKİ SİSTEM NASILDI? ADAY öğretmenler bir yıl temel, genel ve uygulamalı 240 saat eğitim alıyordu. Temel ve genel eğitimden yıl sonunda yazılı sınava giriyordu. Bu sürecin ardından adaylığı kaldırılıyordu.

İŞTE O KRİTERLERDEN BAZILARI

SAĞLIKLI İLETİŞİM: Planları, öğrenme ortamlarını ve öğrencilerin hazır bulunmuşluklarını dikkate alarak hazırlar.
TÜRKÇE'Yİ AKICI KULLANIR: Türkçe'yi kurallarına uygun, akıcı ve anlaşılır konuşur. Beden dilini, ses tonunu doğru kullanır.
BAŞARIYI TATTIRIR: Her öğrencinin başarma duygusunu tadacağı etkinlikler uygular.
AİLEYİ KATAR: Eğitimöğretim kalitesini artırmak için kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, aile katılımı sağlar.
TEKNOLOJİDEN FAYDALANIR: Öğrenmeyi destekleyen teknolojik araçları kullanır.
GÜNLÜK HAYAT: Öğrencinin yeteneklerini keşfeder. Öğrenme sürecinde günlük yaşantılardan örnek sunar. Öğrencilerin yaparak, yaşayarak öğrenmelerini sağlar.
ADİL VE ŞEFFAF: Ölçme değerlendirme sürecini adil ve şeffaf biçimde yürütür.
PROJE ÜRETİR: Projeler üretir, projelere katılır.
YENİLİKÇİDİR VE İYİ GEÇİNİR: Kalitenin artırılması için yenilikçi anlayış sergiler, meslektaşları ile işbirliği yapar. Çevresine karşı saygılı davranır. Yönetici, meslektaş, veli ve öğrenciyle sağlıklı iletişim kurar. KILIK KIYAFETE ÖZEN GÖSTERİR: Kılık kıyafetine özen gösterir. Çocuk ve insan haklarını gözetir.
MANEVİ DEĞERLERİ KORUR: Milli, manevi, ahlaki, evrensel değerleri korur.

 
Editör: TE Bilişim