Son zamanlarda yükselen altının ateşini FED kararları iyice alevlendirdi. FED kararlarının açıklanmasının ardından altın üç ayın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini daha da genişletti. ABD Merkez Bankası' nın açıklama metinlerinde sarf ettikleri 'sabırlı' olunacağı yönündeki taahhüdü çıkarmasının ardından altın piyasalarında da önemli bir hareketlilik yaşandı. 

Altın, Fed'in faiz artırımlarını daha yavaş bir hızda yapacağını işaret etmesinin ardından, üç ayın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini daha da genişletti ve Şubat ayından bu yana ilk haftalık kazancına hazırlanıyor.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,171.18 dolardan, bugün Singapur saati ile 13:33'de 1,171 dolar seviyesine geldi. Metal bu hafta yüzde 1.1 arttı. Altın, 13 Mart'ta biten hafta itibariyle iki hafta ard arda kayıp yaşadıktan sonra, 17 Mart'ta 1,142.92 dolafa kadar düşerek, 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Fed, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin "biraz ılımlı" hale geldiğini ve enflasyonun istenen seviyenin altında kalmaya devam ettiğini kaydetti. Fed yetkilileri, açıklama metninden, sıkılaştırma konusunda "sabırlı" olunacağı yolundaki taahhüdü çıkardı, ancak yıl sonu için faiz tahminlerini düşürdü. Fed Başkanı Janet Yellen, faizlerin yükseltilmesinin, Fed'in işgücü piyasasında daha da iyileşme görmesi ve enflasyonun orta vadede yeniden yüzde 2 hedefine doğru hareket edeceğine makul bir şekilde güvenmesi durumunda uygun olacağını söyledi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Yellen, dikkatlerimizi, "Fed bu ay ne diyecek"ten, 'enflasyona bakalım ve nereye gideceğini görelim. Zira baktığımız konu bu'ya çevirdi," dedi ve "İnsanlar faiz artırımı için haziran diyordu. Enflasyonun nasl bu kadar hızlı hedefe yükselebileceğini düşünemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in izlemeyi tercih ettiği fiyat göstergesi Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0.2 yükseldi ve enflasyon 33 aydır merkez bankasının yüzde 2 olan hedefinin altında.

ETF VARLIKLARI

Yüksek faizler, yatırımcısına geenellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesinia zaltıyor ve dikkatlerin tahviller gibi daha yüksek getiri beklentisi olan varlıklara çevrilmesine neden oluyor. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımının yaklaştığı spekülasyonuna bağlı olarak, üç hafta üst üste düştü.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, ons başına 1,170.10 dolara çıktı ve 27 şubat'la sona eren haftadan bu yana ilk kez haftalık kazanca yöneldi.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 16.1401 dolarda kaldı ve haftayı yüzde 3.1 yükselişle geçmeye hazırlanıyor. Platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,123.50 dolara indi ve haftalık kazancını daralttı. Palladyum yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 767.75 dolaa çıktı ve ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.
Editör: TE Bilişim