Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada,
farklı
ekolojilere sahip olan Türkiye’de buğday ekiminin bölgelere göre Eylül’ün ikinci yarısında başlayıp Kasım’ın sonuna kadar devam ettiğini bildirdi. Türkiye’de 23,81 milyon hektar toplam tarım alanı bulunduğunu, bunun 15,62 milyon hektarının tahıl ve diğer
bitkisel
ürünler
ekilen alanı oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, bu alanın 7,77 milyon hektarının da buğday ekilen alanlardan
meydana
geldiğini, buğday alanlarının toplam tahıl ve diğer
bitkisel
ürünler
ekilen alanın yüzde 49,7’ünü kapladığını belirtti. Kuraklığın 2013-2014 üretim sezonunda buğday, arpa başta olmak üzere tahıl üretimini çok olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, “Kuraklık başta olmak üzere hemen hemen bütün
doğal
afetlerin yaşanması nedeniyle Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiği tahmin ediyor” dedi.
Türkiye’de buğday ekim alanının son yıllarda azalmasına rağmen 2013 yılında 2012 yılına göre 243 bin hektar artarak 7 milyon 529 bin 600 hektardan 7 milyon 772 bin 600 hektara çıktığını belirten Bayraktar, 2014 yılı ekilen alan miktarının henüz açıklanmadığını, 2013 yılıyla aynı düzeylerde olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Sulama altyapı yatırımları tamamlanmadığı için Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar alanın 5,73 milyon hektarının sulanabildiğini, 2,77 milyon hektarın ise henüz sulanamadığını vurgulayan Bayraktar, “Sulama altyapı yatırımları hızla tamamlanmalıdır. Sulanabilir bütün alanların sulanmasıyla diğer
ürünlerde
olduğu gibi buğdayda da önemli üretim artışı olacak, ülkenin büyük bölümünde kuraklığın
ürüne
olumsuz yansıması görülmeyecek” dedi.
“TOPRAK İŞLEME VE TARLA HAZIRLIĞI EN ÖNEMLİ İŞLEM”
Özellikle
buğdayda
kaliteli
ve bol
ürün
alabilmek için üretimin
başlangıç
aşaması olan toprak işleme ve tarla hazırlığının en önemli işlem olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Birçok çiftçimizin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa
ürün
alınması nedeniyle buğdayda
kaliteli
ve bol
ürün
için toprak hazırlığı, ekim, bakım gibi
kültürel
işlemlerin tekniğine
uygun
yapılması gerekir. Üreticiler, ekimi
uygun
bir toprak işleme sonucu yapabilir. Toprak işlemeyle iyi bir tohum yatağı hazırlanmış, yabancı ot kontrolü sağlanmış, toprak yüzeyindeki bitki artıkları, anız ve ahır gübresi gömülmüş olacaktır. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için değişik yapıda birçok toprak işleme aleti geliştirilmiştir. Üreticilerimizin toprak işlerken toprağın tavda olmasına dikkat etmeleri gerekir. Toprak, işlemeye
uygun
olması gerekenden daha nemli ve daha kuru olmamalıdır. Toprak tavda iken, toprak işleme aletlerine bulaşmaz, toprak sürüm sırasında helva gibi dağılır ve büyük tezekler oluşmaz. Tavın kaçırılması sürümde iri tezeklerin çıkmasına neden olmaktadır. Üreticilerimiz kesinlikle çok nemli toprak koşullarında buğday ekimi için pullukla sürüm yapmamalıdırlar.”
Ekim zamanının toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin (çimlerin kuruması) azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı şartları sağlayan zamanda yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Ekim zamanının belirlenmesi çok önemli olup, erken ekimlerde
yüksek
toprak sıcaklığından dolayı tohumun çimlenememesine veya çimlendikten sonra yetersiz nem nedeniyle ‘alatav’ da denilen çimlerin kurumasına neden olur. Geç ekimde tohum kışa girmeden çimlenmez veya yetersiz çimlenenler ise kışa cılız girer, soğuklardan zarar görürler. Bu nedenle üreticilerimizin ekim zamanını iyi gözlemleyip ekim yapmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz pratik olarak tohum yatağındaki toprak sıcaklığı 8-10 derece olduğu zaman ekim yaparlarsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur.”
Editör: TE Bilişim