Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor” dedi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada,  farklı  ekolojilere sahip olan Türkiye’de buğday ekiminin bölgelere göre Eylül’ün ikinci yarısında başlayıp Kasım’ın sonuna kadar devam ettiğini bildirdi. Türkiye’de 23,81 milyon hektar toplam tarım alanı bulunduğunu, bunun 15,62 milyon hektarının tahıl ve diğer  bitkisel   ürünler  ekilen alanı oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, bu alanın 7,77 milyon hektarının da buğday ekilen alanlardan  meydana  geldiğini, buğday alanlarının toplam tahıl ve diğer  bitkisel   ürünler  ekilen alanın yüzde 49,7’ünü kapladığını belirtti. Kuraklığın 2013-2014 üretim sezonunda buğday, arpa başta olmak üzere tahıl üretimini çok olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, “Kuraklık başta olmak üzere hemen hemen bütün doğal  afetlerin yaşanması nedeniyle Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiği tahmin ediyor” dedi.

Türkiye’de buğday ekim alanının son yıllarda azalmasına rağmen 2013 yılında 2012 yılına göre 243 bin hektar artarak 7 milyon 529 bin 600 hektardan 7 milyon 772 bin 600 hektara çıktığını belirten Bayraktar, 2014 yılı ekilen alan miktarının henüz açıklanmadığını, 2013 yılıyla aynı düzeylerde olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Sulama altyapı yatırımları tamamlanmadığı için Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar alanın 5,73 milyon hektarının sulanabildiğini, 2,77 milyon hektarın ise henüz sulanamadığını vurgulayan Bayraktar, “Sulama altyapı yatırımları hızla tamamlanmalıdır. Sulanabilir bütün alanların sulanmasıyla diğer  ürünlerde  olduğu gibi buğdayda da önemli üretim artışı olacak, ülkenin büyük bölümünde kuraklığın  ürüne  olumsuz yansıması görülmeyecek” dedi.

“TOPRAK İŞLEME VE TARLA HAZIRLIĞI EN ÖNEMLİ İŞLEM”

Özellikle  buğdayda  kaliteli  ve bol  ürün  alabilmek için üretimin  başlangıç  aşaması olan toprak işleme ve tarla hazırlığının en önemli işlem olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Birçok çiftçimizin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa  ürün  alınması nedeniyle buğdayda  kaliteli  ve bol  ürün  için toprak hazırlığı, ekim, bakım gibi  kültürel  işlemlerin tekniğine uygun  yapılması gerekir. Üreticiler, ekimi  uygun  bir toprak işleme sonucu yapabilir. Toprak işlemeyle iyi bir tohum yatağı hazırlanmış, yabancı ot kontrolü sağlanmış, toprak yüzeyindeki bitki artıkları, anız ve ahır gübresi gömülmüş olacaktır. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için değişik yapıda birçok toprak işleme aleti geliştirilmiştir. Üreticilerimizin toprak işlerken toprağın tavda olmasına dikkat etmeleri gerekir. Toprak, işlemeye  uygun  olması gerekenden daha nemli ve daha kuru olmamalıdır. Toprak tavda iken, toprak işleme aletlerine bulaşmaz, toprak sürüm sırasında helva gibi dağılır ve büyük tezekler oluşmaz. Tavın kaçırılması sürümde iri tezeklerin çıkmasına neden olmaktadır. Üreticilerimiz kesinlikle çok nemli toprak koşullarında buğday ekimi için pullukla sürüm yapmamalıdırlar.”

Ekim zamanının toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin (çimlerin kuruması) azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı şartları sağlayan zamanda yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Ekim zamanının belirlenmesi çok önemli olup, erken ekimlerde  yüksek  toprak sıcaklığından dolayı tohumun çimlenememesine veya çimlendikten sonra yetersiz nem nedeniyle ‘alatav’ da denilen çimlerin kurumasına neden olur. Geç ekimde tohum kışa girmeden çimlenmez veya yetersiz çimlenenler ise kışa cılız girer, soğuklardan zarar görürler. Bu nedenle üreticilerimizin ekim zamanını iyi gözlemleyip ekim yapmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz pratik olarak tohum yatağındaki toprak sıcaklığı 8-10 derece olduğu zaman ekim yaparlarsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur.”

Editör: TE Bilişim