CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, “Faizin inmesini istiyor musun? Bunun bir gereği var. Biri enflasyon, ikincisi de istikrar ve güven arttırıcı adımlarla faiz düşer" dedi.
CHP’li Güneş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın sunumunu değerlendirdi. Dün Cumhurbaşkanı Sarayı’nda Başbakan Yardımcısı Babacan ve Merkez Bankası Başçı’nın sunum yaptığını hatırlatan Güneş, Başçı’nın sunumunun 130 sayfa olduğunu ifade etti. Güneş, sunumun bir ders niteliğinde olduğunu kaydederek şunları dedi:
"Sunumun en başında kur gelişmelerini koymuştur. Bu kuru 2.64’e sen getirdin. İthal mallar fiyatları yükselir, bu kanalla enflasyona neden olur. Senin verdiğin demeçler enflasyona neden oldu. 14. slaytta Türkiye’nin ihracatı artmıyor. Dış dengede olumluya doğru gidiş var ama iyiye gidiş yok. 16. slaytta hedeflerin üzerinde olmasının nedenleri var. Bu nedenlerden bir tanesi de sen ’gevşer’ diyorsun, ’ben yeteri kadar sıkı izleyemedim’ diyor. Gördüğüm bir şey var; enflasyonun temel nedeni temel mallar ve gıda fiyatları. Gıda fiyatları niye yükseliyor? Türkiye’de tarım daralıyor. Türkiye’de yanlış tarım politikası izleniyor."
Güneş, "Çeşitli ülkelerde Merkez Bankası faiz politikası ve piyasa faizi var. Bizim izlediğimiz faiz ile enflasyon arasında denge var. Ama bu dengeyi bizde tutturmaya çalışıyoruz. Faizin inmesini istiyor musun? Bunun bir gereği var. Biri enflasyon, ikincisi de istikrar ve güven arttırıcı adımlarla faiz düşer" diye konuştu.
(İHA)
Kaynak: iha