Coğrafi işaretin hem ürünlere hem yörelere yararına işaret ediliyor. Bu anlamda ilgili merciler duyarlı olmaya davet ediliyor.
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Yerli malını kıymetlendirmek coğrafi işarete önem vermekle olur.” diyor.

Coğrafi işaretin yerli ürünleri tescil ettirenlere ekonomik fayda sunduğuna işaret eden Yamankaradeniz, şunları belirtiyor:

”Coğrafi işaret, sınırları belirlenmiş bir alanda ya da o alanda belirlenen kriterlere uygun olarak üretilen ürünleri içeriyor. Yani ülkemizin her yöresi, bu anlamda önemli. Fakat tescil ettirmek yetmiyor. Ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının o ürünü denetlemeleri de gerekiyor. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sunabilmesi için denetim mekanizması şart.”

Yamankaredeniz, denetim mekanizmasının yaratacağı ekonomik faydayı şöyle anlatıyor:

“Örnek olarak Ezine peyniri… Türkiye’de coğrafi işaret almış bir üründür. Ancak bu ürünü andırmayan peynirler, Ezine peyniri diye satılıyor. Hâlbuki peynirin Ezine peyniri olması ona ticari bir değer katıyor, satış imkânını arttırıyor. Coğrafi İşaret Koruması’nı alan dernek ürünlerine Ezine peyniri diyenlerin peynirlerinin şartnameye uygunluğunu denetlese hakiki Ezine peyniri üreticilerinin önü açılacak. Bu uygulama o peynirin satışını arttıracak. Ayrıca da bu yöremizin ekonomik değerini arttıracaktır.”

Kemal Yamankaradeniz, denetimler adına sivil toplum örgütlerinin rolünün önemli olduğunu dile getiriyor.

Kaynak: cha