Irak Ortadoğu İşkadınları ve İşadamları Derneği Başkanı Sıdıka Halıcıoğlu, Türk askerlerinin eğitim amaçlı da olsa Musul yakınlarında bulunmasının Bağdat yönetimi tarafından kabul görmediğini ifade etti. İki dost ve komşu ülke arasında yaşanan sorunların çözülmez olmadığını vurgulayan Halıcıoğlu, "Heyetlerimizin ivedilikle bir araya gelerek, ortak akılla iki ülkenin menfaatleri için gerekli adımları atmasını beklemekteyiz. Bu çözümsüzlük Irak'taki Türk yatırımcılara ve o ülke iş adamlarına zarar verir. Kriz, Kuzey Irak'ı değil; Bağdat ile iş yapan bölgedeki iş adamlarını etkiliyor." dedi.

Irak'ta iş yapan firmaların zarar görmemesi için Türkiye'nin ve Irak’ın olumlu adımlar atması gerektiğini vurgulayan Sıdıka Halıcıoğlu, "Ülkemiz güçlüdür, Ortadoğu politikasına zarar vermeden ilişkilerini doğru yapılandırmasını umut ediyoruz. Kürdistan bölgesel yönetimi, yabancı devletler ve Türkiye, IŞİD'i bitirmek için karar almış. Bunun için ülkemizde üzerine düşeni yapıyor, yapmaktadır." diye konuştu.

IŞİD yüzünden bölgede birçok projelerin durduğunu, yatırımcının endişeli ve Irak hükümetinin bütçede zorlandığını dile getiren Halıcıoğlu, buna rağmen ülkede Türk malına olan talebin sürdüğüne dikkat çekti. Irak'ın Kerkük ve Erbil şehirlerinde –kendileri gibi– restaurant, inşaat ve su balık üreticiliğinde faaliyet gösteren çok sayıda şirket bulunduğunu kaydeden Halıcıoğlu, şöyle devam etti: "Üç yıl önce Türkiye ile Irak arasındaki sıkıntıdan dolayı yine Türk iş adamları bölgeden çıkartılmıştı ve bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Yeni Irak hükümetin oluşumunda biraz aralar düzeldi. Askerlerimizin Musul yakınlarına konuşlandırılmasından sonra tekrar başa dönüldü. Kuzey Irak yönetimi bu konudan memnun. Çünkü nereden mal giderse gitsin direkt Erbil Gümrük kapısından giriş yapıyor. Dolayısıyla olumsuzluklar oraya çok fazla yansımayacaktır. Kuzey Irak Kürdistan bölgesi yakın zamanda düze çıkar. Fakat Bağdat üzerinden bu tür şeyleri söyleyemiyorum. Oradan Türkiye'ye doğru büyük bir tepki var. Bölgede faaliyet gösteren Türk işadamları konusunda endişeli. Restaurant sektöründeki işlerimiz yüzde 25'lere düştü. Finansman yapısı güçlü firmalar direniyor. Burada para bulunmadığından dolayı savaş nedeniyle ticaret aksayacaktır. Gerilen durumun bir an önce çözülmesini diliyoruz."
Kaynak: cha