Capital500 - Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması’nın ödül töreni yapıldı. Törende satış geliri, kar, ihracat ve istihdam durumlarına göre ele alınan firmalara 8 dalda 24 ödül verildi. Türkiye’nin en büyük şirketleri Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve THY olarak sıralanırken, ENKA Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara da Onur Ödülü’nü aldı.

Capital Dergisi tarafından Vodafone’un ana sponsorluğunda ve T-Systems’ın co-sponsorluğunda tertip edilen Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nın ödül törenine ilgi yoğundu.


Törende söz alan Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, dijitalleşmenin şirketler için önemini vurguladı ve şunları ifade etti:

“Dijitalleşme trendine ayak uyduramayan şirketlerin kan kaybettiklerine tanık oluyoruz. Örneğin, bundan 10 sene evvel Capital500’de yer alan şirketlerin yarısını aşan bölümü göremiyoruz. Bunda dijitalleşmenin tam olarak algılanamamasının payı olduğuna kanaat getiriyoruz. Bundan böyle dijital stratejiler ortaya koyan ve bu stratejileri yenilikçi modellere uyarlayan şirketler ön planda olacak.”

Öğüt, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en dijital şirketlerini belirlediğimiz Dijitalleşme Endeksi ile de kurumların dijitalleşmesi hedefimizde bir adım daha atmaktan mutluyuz. Endekse göre Türkiye ortalaması yüzde 60 iken, Capital500’de ilk 50’ye giren şirketlerin ortalaması yüzde 70 olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar bize dijitalleşmede daha gidilecek yolumuz olduğunu ifade ediyor. Türkiye’de tüm şirketleri Dijitalleşme Endeksi’ni ölçmeye davet ediyoruz. Hep birlikte, dijitalleşen şirketler olarak, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayabileceğimiz kanaatindeyiz.”



Capital500 Araştırması’nın bulgularına göre şirketler, 2013’te nominal olarak yüzde 14,3, 2014’te yüzde 14,6 büyüdü. Bu oranlar reel olarak 2013’te yüzde 7,9’da, 2014’te yüzde 5,6’da kaldı.

Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve THY ‘Türkiye'nin En Büyük Şirketleri’ olurken; Gama Endüstri , Aves Enerji Yağ ve Gıda ile Dumankaya İnşaat da ‘Satış Gelirini En Çok Artıran Şirketler’ içinde yer aldı.

‘En Çok Kâr Eden Şirketler’ dalında Türk Telekom, THY ve Turkcell; ‘Kârını En Çok Artıran Şirketler’ dalında ise Penta Teknoloji, Erpiliç Entegre Tavukçuluk ve Çelebi Hava Servisi ilk üç sırayı paylaştı.

Diğer yandan ‘En Çok İhracat Yapan Şirketler’ Tüpraş, Ford Otosan ve Oyak Renault; ‘İhracatını En Çok Artıran Şirketler’ de Gama Güç Sistemleri, Telpa ve Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri oldu.

‘En Çok İstihdam Sunan Şirketler’ dalında Türk Telekom, Polimeks İnşaat ve BİM, ‘İstihdamını En Çok Artıran Şirketler’ dalında Aydem Elektrik Perakende Satış, Balpet Petrol Ürünleri ve Doğa Organik Gıda yer aldı.
Kaynak: cha