ANKARA, () - TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "2015 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısında, Resmi Gazete'de dün yayımlanan Başbakanlık Genelgesini "iyi bir haber" olarak nitelendiren Başçı, hükümetin "Problemin farkındayız ve çözmek için çaba göstermeye başlıyoruz mesajını verdi" dedi.

Başçı, "Enflasyonun bu yıl yüzde 5'in oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Yüzde 8,9 yıl sonu öngörümüz. Fakat en son arkadaşlarımızın piyasadan topladığı veriler, ilk intibaları, bu 8,9'un da altında yıl sonu enflasyonu gerçekleşme ihtimali olduğuna işaret ediyor. Yine de temkinli olmak lazım. Daha vakit var" dedi.

"ENFLASYONUN BU YIL YÜZDE 5'İN OLDUKÇA ÜZERİNDE GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Başçı, bu zorluğu iyi yönetmek gerektiğini, miktar boyutunda bunun nasıl bir etki yapacağı konusunda büyük bir endişe oluştuğunu dile getirdi.

Kasım ayında miktar boyutunda sıkılaşma tamamlandığında Türkiye gibi ülkelere o kadar büyük bir zarar vermediğinin anlaşıldığına dikkati çeken Başçı, "Demek ki korkulan olmadı. Sadece enflasyonun üzerinde bir miktar tortu bıraktı. Enflasyonun bu yıl yüzde 5'in oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Yüzde 8,9 yıl sonu öngörümüz. Fakat en son arkadaşlarımızın piyasadan topladığı veriler, ilk intibaları, bu 8,9'un da altında yıl sonu enflasyonu gerçekleşme ihtimali olduğuna işaret ediyor. Yine de temkinli olmak lazım. Daha vakit var" diye konuştu.

"ENFLASYONUN 2015 YILI SONUNDA 6,2 OLMASI BEKLENİYOR"

Enflasyonun 2015 yılı boyunca kademeli bir düşüş sergilemesinin amaçlandığını ifade eden Başçı, enflasyonun 2015 yılı sonunda 6,2 olması beklendiğini ancak raporun yayımlanmasından sonra özellikle petrol ve emtia fiyatlarında kayda değer bir düşüş gerçekleştiğini vurguladı. Buradan enflasyonu düşürücü bir faktör geleceğinin tahmin edildiğini belirten Başçı, "10 doların yaklaşık 0,4-0,5 puan gibi enflasyonu düşürücü yönde katkı yaptığını hesaplayabiliyoruz. Dolayısıyla 10 doların çok ötesinde bir düşüş oldu. Oradan düşürücü yönde bir etki gelecek. Bu çok önemli bir fırsattır. Bunu kullanıp enflasyonu yüzde 5'e düşürmek için çaba göstermemiz gerekiyor. Gerek Merkez Bankası olarak gerek ilgili diğer kurumlar olarak bir çaba gerekiyor" diye konuştu.

"ENFLASYONUN BU YIL YÜZDE 5'İN OLDUKÇA ÜZERİNDE GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Borçlanmanın üretime, ihracata ve yatırıma yönelik olmasına dönük çabanın sonuç vermeye başladığını belirten Başçı, "Bu, biraz daha devam ederse Türkiye'nin dengeli büyüme konusunda önemli avantajlardan birisi de dünyadaki düşük faiz ortamı olabilecektir" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye açısından zorlukların neler olabileceğine ilişkin de görüşlerini paylaşan Başçı, 2013 yılının son derece güzel bir ortamda başladığını, buna karşın mayıs ayından itibaren Amerikan Merkez Bankasının (Fed) politika değişikliği sinyalinin ardından ciddi bir oynaklık yaşandığını, bu durumun Türkiye gibi cari açık veren ülkeleri daha fazla etkilediğini ifade etti. Başçı, bu zorluğu iyi yönetmek gerektiğini, miktar boyutunda bunun nasıl bir etki yapacağı konusunda büyük bir endişe oluştuğunu dile getirdi. Kasım ayında miktar boyutunda sıkılaşma tamamlandığında Türkiye gibi ülkelere o kadar büyük bir zarar vermediğinin anlaşıldığına dikkati çeken Başçı, "Demek ki korkulan olmadı. Sadece enflasyonun üzerinde bir miktar tortu bıraktı. Enflasyonun bu yıl yüzde 5'in oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Yüzde 8,9 yıl sonu öngörümüz. Fakat en son arkadaşlarımızın piyasadan topladığı veriler, ilk intibaları, bu 8,9'un da altında yıl sonu enflasyonu gerçekleşme ihtimali olduğuna işaret ediyor. Yine de temkinli olmak lazım" diye konuştu.

"BİR ANDA PARA POLİTİKASINI GEVŞETMEYECEĞİZ"

Oranların yüzde 5'in oldukça üzerinde olduğuna işaret eden Başçı, enflasyonun yüzde 5'e kadar düşeceği konusunda vatandaşların ikna edilmesi gerektiğini dile getirdi. Gelecek yılın ilk 4 ayında enflasyonda kuvvetli bir düşüşün mümkün olduğunu anlatan Başçı, "Fakat bu böyle diye biz bir anda para politikasını gevşetmeyeceğiz" dedi. Bu konudaki çabayı çekirdek enflasyon konusunda göstereceklerini kaydeden Başçı, bu veride trendin yüzde 5-6 arasına geldiğini, bunun 5'in altına indirmeleri gerektiğini belirtti.

"HÜKÜMET "PROBLEMİN FARKINDAYIZ VE ÇÖZMEK İÇİN ÇABA GÖSTERMEYE BAŞLIYORUZ" MESAJINI VERDİ"

Bu konuda Resmi Gazete'de dün yayımlanan Başbakanlık Genelgesini "iyi bir haber" olarak nitelendiren Başçı, hükümetin "Problemin farkındayız ve çözmek için çaba göstermeye başlıyoruz" mesajını verdiğini söyleyerek, bu kapsamda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasalarını İzleme ve Değerlendirme Komitesinin kurulmasının uygun görüldüğünü vurgulayan Başçı, bu gelişmenin yapısal bir soruna yapısal bir çözüm getirmek açısından önemli olduğunu ifade etti. Başçı, "Eğer, 2015 yılında, hava şartları yine kötü gitmeye devam ederse komite gereken tedbirleri gereken zamanda alacaktır" dedi.

"PETROLDEKİ HER 10 DOLARLIK DÜŞÜŞÜN ENFLASYONA 0,4 - 0,5 ETKİSİ OLUYOR"

Başçı, petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açık üzerindeki etkisine ilişkin olarak, "Petroldeki her 10 dolarlık düşüşün enflasyona 0,4 - 0,5 etkisi oluyor. Cari açık üzerinde de yine 0,5 puanlık olumlu etki yapıyor" dedi. "Nasıl bu kadar sert bir şekilde petrol düşebiliyor" sorusunun pek çok cevabı olduğunu anlatan Başçı, bu konuda bir noktanın gözden kaçtığını söyledi. Başçı konuşmasına şöyle devam etti: "Pek çok ülkede bütçeye bir avantaj sağlamak için bunu kullanıyorlar. Mesela bugün Asya ülkelerine bakın, oralarda petrole devlet desteği veren ve petrol fiyatını olması gerekenden düşük tutan devletler o destekleri birer birer kaldırıyorlar. 'Petrol fiyatlarında böyle bir düşüş olmuşken bunu kaldıralım bütçeyi iyileştirelim. Bütçeye olan olumlu etkisini artıralım' diyorlar. O zaman da vatandaşa tabi yansımıyor petrol fiyatındaki düşüş. Ama bütçe iyileşiyor bu defa kamuda basiretli borçlanma yönüne gidiyorlar, öyle bir tercih kullanıyorlar. Bunu yaptığınız zaman petrol talebi artmıyor. Asya ülkelerinde petrol fiyatları çok düşmediği zaman petrol talebi artmıyor. Talep artmadığı zaman da fiyat düşüşü devam edebiliyor."

 

Kaynak: dha