Ham madde yönetmeliğinde bu ara öyle bir değişiklikler oluşturulmakta ki; üretim yapan fabrikaların iflas bayrağını çekmesi söz konusu. Gümrük malları gümrüğe gelip fabrika sahiplerine ulaşıncaya kadarki evresi herkesi etkilemeye başladı. Bu konuda bakanlık arka arkaya toplantılarını oluştururken gözlerinde gümrük taraflarında olması sanırız ki gümrük malları konusunda indirmlere ve kolaylıklara yol açacak. Bu ham madde krizi 17 Şubat'ta belli oldu 

17 Şubat'ta yürürlüğe giren plastik olmamış madde girişlerinde sertifika ve etraf bakanlığı onayını mecburi kılan bildiri sebebiyle otomotivden, tekstil ve elektroniğe kadar 10 bine yakın firma, günlerdir olmamış madde temin edemiyor. Stoklardaki hammadde tutarları ikiye katlanırken, kimi firmalarda imalat durdu.

Hammadde taşıyan TIR'lar Gürbulak Sınır Kapısı'nda 30 kilometreye varan kuyruklar oluşturdu. Sektör temsilcileri, tebliğin teknik şekilde hatalı olduğunu, düzeltilmediği takdirde, ciddi bir imalat krizi yaşanabileceği uyarısı yaptı. Birçok sektörde imalatın durma noktasına geldiğini belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, yetkililerin acil biçimde devreye girmesi icap ettiğini söyledi. Eroğlu sıkıntıyı şu sözlerle anlattı: "Şu an Mersin ve Gürbulak hudut kapılarındaki yığılmalar gün geçtikçe İstanbul benzeri Türkiye'nin öteki büyük gümrüklerinde de tesirli olmaya başlayacak. Özellikle vapur kanalıyla gelen hammaddeler kapılara eriştiğinde mesele daha da büyüyecek."

Ve yapılan toplantılar sonucunda ise bürokratlardaki ham madde konusundaki tutumları hatayı sağlamakta olduğu söyleniyor.


Bakanlık hammadde krizinin otomotiv sektörü başta olmak üzere herkesi ekilediğini söylemekte. 
 Konuyu gündemine alan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD ) şöyle dedi: "İlgili tebliğin var hali ile uygulanması halinde, gümrüklere gelen ve yola çıkmış ürünlerin ithalatı mümkündür değildir. Bu vaziyet hem ana sanayini, hem de tedarik sanaysininde imalat duruşlarına sebep olur.' dedi.

Ele alınan tebliğin ve karaların tutrsızlığının en kısa zamanda düzeltileceğini de başımızdaki insanlardan umuyoruz...
Editör: TE Bilişim