Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Zorunlu ihtiyaçları için kredi çekmek zorunda kalan kamu çalışanları borç batağında yüzüyor” dedi.
Hanefi Bostan, sendikalarının araştırma geliştirme merkezi tarafından yapılan 2014 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı. Hanefi Bostan yaptığı yazılı açıklamada, “Kasım ayında tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 29 lira 68 kuruş oldu. İnsanca bir hayat için gerekli en düşük gelir olarak tanımlanan dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 109 TL 88 kuruş olarak belirlendi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bin 569 TL 6 kuruş olarak hesaplandı. Rakamlar geçtiğimiz yılla kıyaslandığında, 12 aylık verilere göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 190 lira 29 kuruş 4 kişilik ailenin asgari geçim haddi 432 lira 24 kuruş, açlık sınırı ise 153 lira 84 kuruş yükseldi” dedi.
Bir memurun maaşının yüzde 28’ini ev kirasına verdiğini belirten Bostan, “Son bir yıl içinde yoksulluk sınırındaki artış yüzde 10,3; açlık sınırındaki artış yüzde 10,9 4 kişilik ailenin asgari geçim haddindeki artış ise yüzde 11,8’i buldu. Buna göre vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyon çift haneli rakamlara ulaştı. 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı 945 lira 39 kuruş oldu. Bu durumda ortalama 2 bin 185 lira 3 kuruş maaş alan bir memur, maaşının yüzde 43,26’sını yalnızca ailesinin gıda harcamaları için ayırmış oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan kira gideri ise ortalama maaşının yüzde 28,28’ini götürdü” dedi.
Hanefi Bostan, memurların kira, barınma, ısınma ve gıda giderlerinin ardından ellerinde çok az miktarda para kaldığını kaydederek, “Böylece bir memur, ortalama maaşının yüzde 71,5’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 28,5’i kaldı. Başka bir ifade ile memur ailesinin bir aylık ulaşım, ısınma, haberleşme, temizlik gıda gibi zorunlu ihtiyaçları için elinde 622 lira 81 kuruş kaldı. 2013 yılında yapılan toplu sözleşme rezaleti kamu çalışanlarını zor durumda bıraktı. Bu gerçeği görmezden gelenler, ek zam talebimize de gözlerini kapatmakta, başlarını kuma gömerek kaçacaklarını sanmaktadırlar. Oysa gerçekler gün gibi ortadadır. Vatandaşın cebine yansıyan, mutfak enflasyonu resmi verilere göre yüzde 10’u aşmış durumdadır. Menfaatleri uğruna kamu çalışanlarını bir kalemde satanlar, hala yaptıkları tarihi toplu sözleşme rezaletini savunuyorlar. Kamu çalışanları ise ayın sonunu nasıl getireceğini kara kara düşünmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“MEMURLAR BORÇ BATAĞINDA YÜZÜYOR”
“Kamu çalışanları borç batağında yüzüyor” diyen Bostan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Maaşının yüzde 70’inden fazlasını yalnızca gıda ve kiraya ayıran çalışanlarımız, diğer ihtiyaçlarının hangi birine yetişeceğini bilemiyor. Zorunlu ihtiyaçları için kredi çekmek zorunda kalan kamu çalışanları borç batağında yüzüyor. Enflasyon mağduru kamu çalışanları, kendisini bu duruma düşürenlerden günü geldiğinde hesap sormalıdır.”
Kaynak: iha