Dolandırıcıların yeni hedefi kayıp kaçak bedelleri ile alakalı olarak alınan ödenekler oldu. Tüketicileri telefon ile arayarak irtibata geçen dolandırıcılar, kesintilerini geri alabilecekleri yönünde yalan beyanlarda bulunuyorlar. Üstelik dolandırıcılar bu işte o kadar profesyonelleşmişler ki gerçek bir izlenim bırakabilmek adına çağrı merkezi bile kurmuşlar.

Kredi kartı aidatı, komisyon, dosya masrafı ve yapılandırma adı altında bankalarca yansıtılan kesintilerin geri alınabilmesiyle ilgili telefon ya da mesajla ulaştıkları tüketiciden haksız kazanç sağlayan çeteler, şimdi de faturalardaki kayıp kaçakla ilgili kesintiler için vatandaşa dadandı. Yargıtay'ın 17 Aralık 2014 tarihinde kayıp kaçak bedelinin "haksız kazançtır ve bu paranın tüketiciye iadesi gereklidir" yönünde kararı üzerine aylık faturalarından kesilen kayıp-kaçak bedelini geri almak isteyen vatandaşlar da umut tacirlerinin kurbanı oluyor.

80 İLA 300 LİRA İSTİYORLAR

Vatandaşların cep telefon numaralarını bir şekilde ele geçiren bu kişiler, bugüne kadar elektrik faturaları üzerinden alınan kayıp kaçak kesintilerini geri alabileceklerini, bunun için küçük bir meblağın gözden çıkarılmasının yeterli olacağını söyleyip tüketiciyi kandırıyorlar. Burada geçen meblağ ise 80 lira ila 300 lira arasında değişiyor.

VERİLEN HİZMET ÜCRETSİZ

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, en ufak bir açığı tacirlerin haksız kazanca dönüştürdüğünü, tüketicilerin uyanık olması gerektiğini söyledi. Bu kişilerin çağrı merkezi kiralayıp tam bir dolandırıcılık şebekesi kurduğunun altını çizen Kalyoncu, şunları söyledi: "Yaptıkları sadece bir dilekçe yazıp hakem heyetlerine vermek. Herhangi bir takip ya da kesintilerin iadesi gibi bir hizmet verilmiyor. Çoğu parayı aldıktan sonra ortadan kayboluyor. Halbuki eli kalem tutan herkes kesintileri istediğine dair bir dilekçe yazıp bulunduğu semtin hakem heyetine ücretsiz olarak verebilir. Bu hizmetin bir bedeli yok. Hakem heyeti 4 ay içinde dilekçenin sonucunu tüketiciye bildirmek zorunda."

KAÇAK ELEKTRİKTE TRAFO FORMÜLÜ

Hükümet, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kaçak elektrik kullanımını önlemek için "trafo" formülünü devreye sokacak. Model ile sadece kaçak elektrik kullanan bölgede kesinti yapılıp diğer vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu kapsamda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde trafo sayısının artırılacağını, trafolar çoğalınca sadece sokağın elektriklerinin kesileceğini söyledi. Yıldız, "Kayıp-kaçakların yüzde 70'ini devlet finanse ediyor. Üç yıl içinde devletin sübvanse ettiği oran yüzde 45'lere gerileyecek" dedi.
Editör: TE Bilişim