Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin kredi kartlarıyla ATM'lerden çektikleri nakit veya taksitli kredilerden 'hızlı para hizmet bedeli' adı altında kesilen parayı geri alabileceklerini söyledi.

Yılmaz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık konut, tüketici ve araç kredileri üzerinden alınan masrafları bankalardan geri almaya devam ettiğini belirtti.

Tüketicilerin bu konuda verdiği hukuk mücadelesinin devam etiğini aktaran BTD Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Bugünlerde, bankaların hızlı para kredisi gibi adlar altında tüketiciden aldığı işlem masrafları da gündemde. Muğla’da Nizamettin Eşiyok isimli tüketiciden kredi kartı ile bir bankadan aldığı 13 bin 500 TL krediden 921,38 TL ‘hızlı para hizmet bedeli’ adı altında masraf kesilmiş.” dedi.

Eşiyok’un ise masrafın geri almak için Menteşe ilçesi hakem heyetine başvurmasına rağmen kendi aleyhine karar verildiğini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun üzerine Nizamettin Eşiyok, tüketici mahkemesi sıfatıyla Muğla 1.Asliye Hukuk Mahkemesine hakem heyetinin kararının iptali için başvuruda bulunduk. Mahkeme bilirkişiden görüş istedi. Bilirkişi incelemesi ise tüketici aleyhine olunca, bilirkişi görüşüne itiraz ederek ikinci bilirkişi görüşü talebinde bulundu. Mahkeme bu defa dosyayı İzmir 6.Tüketici Mahkemesine gönderip bankacılık işlemleri konusunda uzman bilirkişiden görüş istendi.”

Uzman bilirkişinin ise tüketicinin ‘hızlı para kredisi’ne yönelik alınan işlem bedeli konusundaki itirazını haklı bulduğunun altını çizen Yılmaz, bilirkişi raporunda özetle 'davacı hesabından hızlı para hizmet bedeli adı altında alınan 921,38 TL kesintinin söz konusu kredinin kullanımında zorunlu masraf olarak yorumlanamayacağı; haksız yere yapıldığı ve davacı hesabına iadesinin gerektiği' yönünde görüş belirtildiğini kaydetti.

Sıtkı Yılmaz, mahkemenin de bilirkişi raporuna itibar ederek söz konusu paranın ‘zorunlu masraf’ olarak kabul edilmeyeceği ve haksız bir uygulama olarak kredi kartından çekilen nakit avans ve taksitli nakit avans kredilerinden masraf alınacağına hükmettiğini ifade etti.

Tüm tüketicilere çağrıda bulunan BTD Başkanı Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kredi kartı üzerinden alınan kredilerden kesilen masraflar için de geriye doğru on yıl geriye doğru hakem heyetlerine başvurup masrafların iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu konuda olduğu gibi her konuda Bursa Tüketiciler Derneğinden hukuki destek alabilirsiniz.”

Kaynak: cha