Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri, ayakkabılar, takı, aksesuar gibi ürünlerle ilgili yapılan denetimlere ilişkin rakamları açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu 2016 yılı bütçe TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlandı. Görüşmelere Bakan Bülent Tüfenkci’nin sunumu ile başlandı.

Gümrükler aracılığıyla 2015 yılında, ülkemiz merkezi yönetim vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 20’sine tekabül eden 84 milyar 851 milyon lirayı tahsil ettiklerini belirten Tüfenkci, “2015 yılında 69 bin 330 firmamız ihracat, 77 bin 77 firmamız ithalat işlemi yaparak toplamda 351 milyar dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleştirildi. Bu miktardaki ticaret için toplam 5 milyon 845 bin 148 adet beyanname kullanıldı.” diye konuştu.

2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ürün sayı 9 iken 2015 yılında 31 üründe milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını kaydeden Tüfenkci, “1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 2002 yılında 8’den 2015 yılında 32’ye çıkmıştır. 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 5 şehrimiz bulunmakta iken bugün 15 şehrimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

'UYUŞTURUCU MADDE, SİLAH, ÇAY VE TÜTÜN KAÇAKÇILIĞI İÇİN 82 ADET DEDEKTÖR KÖPEK KULLANILIYOR'

Uyuşturucu madde, silah, çay ve tütün kaçakçılığının önlenmesi ve tespitinde etkin bir şekilde kullandıkları toplam 82 adet dedektör köpek olduğunu ifade eden Tüfenkci, 60 tanesi narkotik, 15 tanesi çay-tütün, 7 tanesi silah-mühimmat-patlayıcı dedektör köpeği olarak görev yaptığını vurguladı.

Dünyada ilk kez anonim şirket ortaklarına elektronik ortamda genel kurula katılma imkânı getirdiklerini ifade eden Tüfenkci, “Müteşebbislerimize önemli bir kolaylık getiren ve kullanımı her geçen gün artan Elektronik Genel Kurul Sistemi kullanılarak bugüne kadar 1110 genel kurul toplantısı yapılmış; 48 bin 752 kişi elektronik ortamda; oy kullanmıştır. Yani, genel kurullara katılanların 4’te 3’ü bu sistemi tercih etmiştir. Bu toplantılara 48 farklı ülkeden ve 17 farklı şehrimizden katılım sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Faizsiz kredi kullandırılması kapsamında, 2016 Ocak ayı sonuna kadar kaybolmaya yüz tutan mesleklerde faaliyet gösteren 120 Esnaf ve Sanatkâra 3,3 Milyon TL, ‘3 yıllık ustalık belgesine sahip’ yeni girişimci 153 esnaf ve sanatkâra 6 Milyon TL faizsiz kredi imkanı sağlandığını hatırlatan Tüfenkci, “2015 Aralık ayında başlatılan ‘30 Bin TL Faizsiz Kredi’ uygulaması kapsamında 5 bin 60 esnaf ve sanatkârımıza 146 Milyon TL faizsiz kredi imkânı sağlandı. Ayrıca 1 genç girişimcimiz 100 bin TL faizsiz kredi almıştır. Uygulama başladığı günden bugüne kadar 5 bin 334 kişiye toplam 155 milyon TL’den fazla faizsiz kredi verilmiştir.” şeklinde konuştu.

Her eğitim ve öğretim yılı öncesi özellikle kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve ayakkabıları ile çocuklarımızın kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünlere ilişkin denetimler gerçekleştirildiğini vurgulayan Tüfenkci, “Bu denetimlerde ürünler tehlikeli kimyasallar yönünden de denetlenmektedir. Ayrıca tekstil etiketlerinde yer alan ifadelere göre satın alacakları ürünleri tercih eden ebeveynlerimizi yanıltabilecek etiket bilgilerine yönelik analizler de yapılmaktadır. Bakanlık olarak beş yıllık piyasa gözetimi faaliyetlerimiz sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara yaklaşık 4,8 milyon TL idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uygulanmıştır. 2015 yılında denetlenen ürün sayısında ciddi artış gerçekleşmiş ve 2,6 milyon ürün denetlenmiştir.” açıklamasında bulundu.

Tüfenkci, toplam bin 11 adet Tüketici Hakem Heyetlerine 2015 yılında yapılan başvuruların yüzde 94’ünün tüketicilerin lehine, yüzde 6’sının ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlandırıldığını ifade etti.
Kaynak: cha