Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Adana Sanayi Odası’nı (ADASO) misafir etti. Yılın son ayında, ortak meclis toplantısında biraraya geldiler. Toplantıda ülke gündemine dair mesajların ardından, iki il arasındaki ticari ilişkiler konuşuldu.

EBSO’lu sanayicilere Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ile sanayiciler misafir oldu. Sektör meselelerinin masaya yatırıldığı toplantıda, Adana heyetinden işbirliği mesajları geldi. ADASO Meclis Başkanı Çomu, iki şehir arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı. Adana ile İzmir arasında sanayi işbirliklerinin hız kazanması gerektiğini ifade ederek, her şeyden önce ülkede ve bölgede barışın sağlanması vurguladı. Çomu, “Barışı sağlamak, biz işadamlarının öncelikli görevidir. Umarım bir an önce komşu ülkelerle sorunlar biter ve onlarla ticarete başlarız. Biz Adana’da sizler için yapabileceğimiz her türlü desteği vermeye hazırız.” diye konuştu.

‘SANAYİCİ CİDDİ SIKINTILAR İÇİNDE’

ADASO Başkanı Kıvanç ise Türk sanayicisinin ciddi sıkıntılar içinde olduğuna dikkat çekerek, çözüm için sanayicilerin ortak kanaatle el ele çalışması gerektiğini vurguladı. Ülke gündemini de değerlendiren Kıvanç, “Geçen bir yılda tatsız bir gündemi geride bıraktık. Sıcak gelişmeleri ve ekonomik dengeleri arttıran olaylar yaşandı. Kimi zaman karamsar olsak da umudumuzu asla kaybetmedik. Atalarımızdan aldığımız güçle bu sorunları aşmak için çaba sarfettik. Başarılı olmak ve hayatta kalmak için sadece kendi çevremizdeki değil, dünyadaki gelişmeleri de yakından takip etmemiz gereklidir. İçinde bulunduğumuz zor koşulları fırsata çevirmek için çalışmaktan asla vazgeçmememiz lazım.” dedi.

‘REFORMLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Sanayicilerin sıkıntılarına da değinen Zeki Kıvanç, çözümün birlik içerisinde bulunabileceğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı 2016 yılı eylem planı ile ilgili ekonomik vaatleri olumlu değerlendiren Kıvanç, sanayiciler tarafından reformların takipçi olunması gerektiğini söyledi. İzmirli sanayicilere her türlü işbirliğine hazır oldukları mesajını vererek, “Reform süreci hızlıca başlamalıdır. Dün açıklanan planların yakın takipçisi olmak zorundayız. Yaşanan sorunlara karşı sanayiciler olarak işbirliği içinde olmamız gerekir.” diye konuştu.

‘ÇARKIN HAREKETİ İÇİN HER ŞEYDEN ÖNCE RİSK SONA ERMELİ’

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise iki şehirde problemlerin ortak olduğunu belirterek, “Biz bir tohum ektik. Bu sorunlarımız aynı, farklı değil. Ortak sorunlarımızı, bakanlıklara beraber ilettik. Biz kanun yapacak bir konumda değiliz. Sorunlarımızı doğru kişilere, doğru bir şekilde anlatmak zorundayız.” ifadesini kullandı. 2016 planını başarı bulduğunu ifade eden Yorgancılar, şunları kaydetti: “Dün açıklanan programdan son derece memnun olduk. Bu programda sadece hükümeti beklemek doğru değil, bizlerin de bir çaba içinde olması lazım. Bizi sanayiciyiz, buradaki sanayi alanlarını alıp başka bir yere gidemeyiz. Üzerimize düşeni yapmak zorundayız.” Yorgancılar, ülkedeki ekonomik sıkıntıları ve gereken reformları anlatan bir sunum da yaptı. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu rakamları açıklayarak, büyümenin yüzde 5’in üzerinde olması gerektiğini söyledi. Çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Üretim olmazsa kalkınma hayal olur. Türkiye’nin öncelikle üretilmeyen çarkı harekete geçirmesi lazım. Üretim olmadan kalkınma olmaz. Bunun örnekleri hemen yanıbaşımızda ama bunları yapabilmemiz için her şeyden önce ülkedeki risk ortamının sonlanması lazım. Yönetim riski, ayrışma riski, ekonomik risk gibi konuların bir an önce bitmesi lazım. Bu kalkınma hamlelerini gerçekleştirmemiz için öncelikle ayrışma ortamını yok edip barışı sağlamak zorundayız.”
Kaynak: cha