Futbol

Futbol tarihinden silinmeyecek olaylar

1994 Dünya Kupası grup maçında henüz 27 yaşında olan Andres Escobar her savunmacının yapabileceği bir hatayı yapıyor ve kendi kalesine gol atıyordu.Fakat bu gol ülkesi Kolombiya'nın favori olarak gösterildiği gruptan çıkamamasına sebep oldu. Dünya Kupası sonrası akraba ziyareti için ABD'de kalan Escobar, bir gece arkadaşlarıyla barda eğlendikten sonra otoparka indiğinde üç kişinin silahlı saldırına uğradı ve arkadaşlarının hastaneye kaldırmasına rağmen hayatta kalamadı.Escobar'ın cenazesine yüzbinler katıldı.

Rene Higuita..Bir kalecinin kendine olan özgüveninin en üst noktada olduğuna işaret ise onun hazırlık maçında hem de tarihi Wembley Stadı'nda İngiltere karşısında tıklım tıklım dolu taraftar önünde o efsane 'akrep' kurtarışını yapması idi. İnanılmaz, akıl dışı bir kurtarıştı bu. Taklidi, bir benzeri asla yapılmamıştı.

1966 Dünya Kupası Finalin'de İngiltere ile Batı Almanya karşı karşıya geliyordu. Uzatmaya giden finalde maçta hat-trick yapan İngiliz Hurst'un vurduğu şut önce üst direğe sonrasında ise çizgiye çarpar. Sonrasında Alman oyuncu topu kornere gönderir. Sovyet yan hakem ise bir anlık tereddütün ardından orta sahaya doğru koşmaya başlar ve golü verdirir. Almanlar şoktadır. 101.dakikada gelen bu gol (topun tamamının geçmediği net bir şekilde görülebiliyor) Almanları psikolojik olarak oyundan düşürür ve devamında skor 4-2 olur ve kupa İngilizlere gider.

2003 Konfederasyonlar Kupası'nda Kolombiya ile Kamerun arasında oynanan karşılaşmada geçirdiği kalp krizi sonrası yere yığılan kamerunlu Marc-Vivien Foe'nin yaşamını yitirilmesi futbolseverler tarafından unutulmadı.

29 Mayıs 1985 günü Brüksel'de oynanacak olan Juventus ile Liverpool arasındaki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası final maçının başlamasından önce Liverpool taraftarlarının İtalyanlara saldırması ve çıkan panik sonucu bir duvarın çökmesi ve taraftarların tel örgülere sıkışması sebebiyle 38 İtalyan taraftar ve 1 Belçikalı hayatını kaybetmişti.

6 Şubat 1958 tarihinde Manchester United futbol takımını taşıyan British Airways uçağının kötü hava koşullarında havalanmayı 3.denemesinde düşmüş ve toplam 44 yolcudan 20'si hayatını kaybetmişti.

2006 Dünya Kupası finalinde Fransa ile İtalya karşı karşıya gelmişti. Efsane oyuncu Zidane'ın son turnuvasıydı.Bir pozisyon sonrası Materazzi'nin sözlü eylemine karşılık Zidane bir an durur, döner ve Materazzi'nin göğsüne kafasını yapıştırır.Zidane, Materazzi'nin kışkırtıcı sözlerinden sonra bu hareketi yapmış ve oyundan ihraç edilmişti. Devamında penaltı atışlarında 5-3 ile kupayı İtalyanlar kazanırken Zidane'ın kafası ise maçın çok önüne geçmişti.

1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde Arjantin ile İngiltere karşılaşıyordu.Efsane kaleci Peter Shilton yapılan bir ortada Maradona'nın yükseldiğini görünce rahatça topa hareket eder. Ama Maradona, yıllar sonra "Tanrı'nın eli" denilecek olan hadisede sol eliyle topu ağlara gönderir. Ekran başında izleyenlerin tereddütsüz şekilde gördüğü 'el'i sadece hakem görememişti. Shilton'un yaptığı itirazların geçerliliği yoktu. Tabela 1-0'ı çoktan yazmıştı. Çok geçmeden Maradona, çoğu insanın "yüzyılın golü" dediği yani kendi sahasından aldığı topla İngilizlerin yarısını çalıma dizip attığı golle 2-0'ı yakalar ve maçı kopartır.

Eric Cantona Crystal Palace maçında gördüğü kırmızı kart sonrası oyundan çıkarken tribünden bir taraftar kendisine "Evine dön pis Fransız" der ve Cantona, görevlileri aşarak uçan tekme ile taraftara kendince cevabını verir. Bu hareket ona pahalıya mal olur ve tam 9 ay futboldan uzaklaştırılır.