Sağlık

Keçiboynuzunun faydaları

Keçiboynuzu, özellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen sıra dışı enerji dolu bir bitkidir. Taze tüketildiğinde çok tatlı bir tadı vardır. Keçiboynuzunun içerisinde şeker tadı veren bir sıvı vardır.

Görüntüsünden dolayı keçiboynuzu adı verilmiştir ve Kıbrıs'ta çok iyi yetişmektedir. Yetiştiği ağaçların uzunluğu 4-6 metreye kadar çıkar. Keçiboynuzu, kurutularak da tüketilebilir.

Keçiboynuzu, karbonhidrat, yağlar ve sodyum açısından zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini açısından da zengin sayılır. Selenyum, potasyum, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve element içerir. İçerdiği element ve vitaminler yardımıyla sağlığa katkı sağlar.

Keçiboynuzunun Sağlığa Faydaları : Keçiboynuzu farklı şekillerde ve genelde kış aylarında tüketilmektedir. Bunun sebebi özellikle kış aylarında artan astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi geldiğine dair oluşan düşüncedir.

Keçiboynuzu aynı zamanda gribal enfeksiyonlara ve üşütmeden kaynaklanan hastalıklara karşı da etkili bir besin kaynağıdır. Özellikle önemli bir antioksidan olması çok geniş bir yelpazede metabolizmaya hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.

Keçiboynuzu Sindirim Sistemine Yardımcı Olur : 2002 yılında yapılan bir araştırma sonucu keçiboynuzunun içerdiği beta-karoten maddesinin güçlü bir serbest radikal düşmanı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde midenin kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Keçiboynuzu İshale Karşı Etkilidir : Genel anlamda sindirim sitemi dostu olan keçiboynuzu, aynı zamanda sindirim sitemi ile ilgili bazı sorunlarında gidermede etkilidir. Bunlardan başlıcası ishaldir. İshale karşı keçiboynuzunun anlık etki gösterdiğini belirten uzmanlar, ishal şikayeti olanların keçiboynuzunu tüketmelerini önermektedir. İshal tedavisi için yetişkin ve çocuk ayrımı yapılmamıştır.

Astım ve Bronşit Hastalıklarına Karşı Etkilidir : Keçiboynuzunun astım ataklarını sakinleştirici rolünün yanında bronşit hastalığına da iyi geldiği söylenmektedir. Bazı bilimsel araştırma sonuçları da bu yönde bilgiler verir.

Antioksidan özelliği alerjik astıma karşı çok etkili olmasını sağlar ve genel anlamda solunum yollarında meydana gelen tıkanıklıkların giderilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Çocuklarda etkisini daha çabuk göstermektedir.

Grip Hastalığına İyi Gelir : Keçiboynuzunun antioksidan özelliği, ona doğal bir antibiyotik özelliği katmaktadır. Kış aylarında çok sık görülen ve bulaşıcı olma özelliği olan grip hastalığına karşı etkilidir. Grip hastalığına neden olan virüsleri ortadan kaldırırken vücudu grip ve benzeri hastalıklara karşı korur.

Keçiboynuzu Kolesterole İyi Gelir : Keçiboynuzunun kolesterole iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Keçiboynuzunun içerdiği liflerin ve zengin gıda içeriğinin LDL seviyesini (kötü kolesterol) azaltıcı ve HDL kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutucu özelliğinin olduğu belirlenmiştir.

Bunun yanında yapılan bazı bilimsel çalışmalar sonucunda keçiboynuzunun hiper kolesterol için ayrıca tedavi amaçlı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

Keçiboynuzu Akciğer Kanserinden Korur : Keçiboynuzunun en önemli faydalarından bir tanesi de akciğer kanserine karşı vücudu koruyucu etkisinin olmasıdır. Antioksidan özelliği ile keçiboynuzu kanser hastalığına neden olan nedenleri minimuma indirir. Akciğerleri temizleyici özelliği vardır. Sigara ve diğer zararlı maddelerin verdiği zararları gidermeye çalışır ve bunun yanında akciğeri hastalıklara karşı korur.

Hasarlı Hücreleri Onarır : Çok nadir özelliklerden bir tanesini taşıyan keçiboynuzu, hasarlı hücrelerin onarılmasında da etkili rol oynar. Hasarlı hücrelerin onarılarak tekrar görevlerini yerine getirme özelliklerini kazanmaları bünye açısından çok önemlidir.

Keçiboynuzu, sürekli ölen hücreler yüzünden zayıf düşen savunma sitemine hasarlı hücreleri iyileştirerek katkıda bulunur. Ve hastalık esnasında tedavi özelliği sağlarken hastalık öncesinde vücudun hastalıkla mücadele gücünü arttırır.

Alerjik Hastalıklara Karşı Keçiboynuzu : Keçiboynuzunun antialerjik ve antibakteriyel özelliği vardır. Çok etkili bir antioksidan olması bu özelliğinin en önemli sebebidir.

Özellikle solunum yollarında oluşan zararlı bakterileri ve kış aylarında meydana gelen salgın hastalıklara karşı çok etkilidir. Nezle grip gibi yayılması mümkün olan salgın hastalıklar yanında alerjik astıma karşı da etkili bir şifa kaynağıdır.

Öksürüğe İyi Gelir : Keçiboynuzu şiddetli öksürüklere karşı dahi çok etkilidir. Antioksidan özelliği ile öksürüğe neden olan serbest radikalleri ve enfeksiyonları ortadan kaldırır, hissedilir derecede bir rahatlama sağlar ve öksürüğü giderir.

Kalp ve Damar Hastalıklarından Koruyucu Özelliği Vardır : Çok önemli bir antioksidan olan keçiboynuzu kalp damar hastalıklarından korunmak için bulunmaz bir şifa kaynağıdır. Kanı temizleme özelliğinden dolayı damarların sıkışmasına ve kalp hastalıklarına neden olabilecek unsurları ortadan kaldırır. Keçiboynuzunun bu özelliği birçok bakımdan genel anlamda bünye için önemlidir.

Mideye Faydalıdır : İçerdiği liflerin yardımıyla genel anlamda sindirim sitemini koruyucu özelliği vardır. Lif içeren bütün besinler mide için faydalıdır ve midenin güçlenmesini sağlar.

Keçiboynuzunun midedeki asit seviyesini dengeleyici özelliği vardır. Bunun yanında şişkinlikleri giderir ve şişkinlik hissini ortadan kaldırır.

Kemik Erimesine Karşı Koruyucudur : Keçiboynuzunun diğer bir özelliği de kemik erimesi gibi ciddi hastalıklara karşı etkili olmasıdır. Keçiboynuzu bu tür hastalıkları tedavi ettiği söylenemez ama içerdiği yüksek derecedeki kalsiyum sayesinde çocuklar başta olmak üzere yetişkinlerde de kemik sağlığı için önemlidir. Çocukların sağlıklı bir iskelete sahip olmalarını sağlarken, yetişkinlerin kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Cinsel İstek Gücünü Arttırır : Keçiboynuzu genel anlamda inanılmaz bir enerji deposudur. Cinsel gücü ve isteği arttırıcı özelliği vardır. Bunun yanında iktidarsızlığa karşı etkili olduğunu söyleyen ve sürekli tüketilmesini öneren uzmanlar vardır. Sperm azlığına karşı çok etkili olduğu söylenmektedir.

Sinir Sistemini Korur, Çocuklarda Zeka Geliştirici Özelliği Vardır : Antioksidan etkisi ve hücreleri yenileme özelliği keçiboynuzunu sinir sitemleri içinde vazgeçilmez bir besin kaynağı kılmaktadır. Beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Tüketimi sinir sitemlerine etki ettiği için çağın hastalığı strese kaşı direnci arttırır.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları: Keçiboynuzu pekmezi daha çok cinsel veya sperm sorunu yaşayan kişilerin çözüm için sık sık başvurduğu bir şifa kaynağıdır.

Fakat bunların dışında birçok hastalığa da faydalıdır. İçerdiği zengin vitamin ve besin kaynakları özellikle solunum yolu hastalıklarına çok iyi gelmektedir.

Kalsiyum açısından zengindir, kemik sağlığına çok faydalıdır. E vitamini içerdiği için astım, bronşiti grip, nezle gibi hastalıklara faydalıdır. Öksürüğü giderir ve rahatlama sağlar.Balgam söktürücü özelliği vardır.Sindirim sistemi sorunlarını çözer, şişkinliği giderir, bağırsakları temizler.Yüksek derecede sodyum ve potasyum içerdiği için karaciğer için çok faydalıdır.

Kansere yakalanma oranını %90 oranında düşürdüğü söylenebilir. Kalp sağlığı için önemlidir, kalp çarpıntısını önler.Doğal bir enerji kaynağıdır.Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını giderme özelliği vardır.Çeşitli alerjik hastalıklara karşı engelleyici ve tedavi edici özelliği vardır.

Keçiboynuzunun Zararları : Keçiboynuzunun önemli bir antioksidan olması birçok aç??dan bünye için faydalı olduğunu söyleyebiliriz. İnanılmaz bir enerji sağlamasının yanında birçok hastalığa karşı bünyeyi bir kalkan gibi korumaktadır. Fakat çok nadir de olsa yanlış kullanılması ve çok fazla tüketilmesi durumunda bazı yan etkileri vardır.

Şeker içerdiği için şeker hastalarının tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.Fazla tüketildiğine baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir.Kan inceltici ilaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.

Tavsiyeler : Keçiboynuzunun faydalarından sadece bazı hastalılara yakalanan kişiler tarafından bildiğini söylemek üzücü. Aslında birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği var ve ayrıca içerdiği besinler yardımıyla vücudu dinç tutmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir. Özellikle çocukların gelişme döneminde ve astım ve bronşit hastalıkları ile mücadele edenler tüketimine özen göstermelidirler.