Sağlık

Kilo Vermede Yeni Trend Matcha!

Bu aralar yeşillenen sularımızın, kahvelerimizin hatta dondurmalarımızın yeni yeşil trendi Matcha! Son zamanların yeşil çay alternatifi olan bu sağlıklı yeşil toz nedir ne işe yarar merak edenler. Haydi, birlikte bakalım! Peki, matcha tam olarak nedir? Yeşil çay, genellikle kurutulmuş, kıyılmış çay yapraklarından oluşur. Matcha ise daha yoğun tatlı yine çayın yapraklarından elde edilen ince bir tozdur. Özellikle Uzak Doğu’da Budist rahiplerin Zen uyanıklığı için içmeyi tercih ettiği geleneksel bir çaydır. Sıcak su ile kullanıldığında güzel köpüklü bir doku verir. Çay elde etmek için yarım çay kaşığı matcha yeterlidir. Aynı zamanda bir baharat gibi yediklerimiz ve içtiklerimizin içine girip onları hem daha sağlıklı hem de daha renkli yapar.

Yeşil çayın metabolizma hızlandırıcı etkisini ikiye katlayın ! Yeşil çayın içinde bulunan epigallokateşin galat denilen bileşik Matchanın içinde de vardır. Peki bu bileşik ne işe yarıyor? Araştırmalar epigallokateşin gallat bileşiğinin metabolizma hızlandırdığını ve yağ hücrelerinin daha fazla büyümesini engellediğini göstermektedir.

Araştırmalar ne diyor? Amerikan Endokrinoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmada yeşil çayın içinde bulunan antioksidan özellikli bileşiklerin tokluk hormonu üzerinde etkisi olduğu görülmüş. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada ise bir gruba düzenli olarak yeşil çay tüketen bireylerin tüketmeyen bireylere göre iki kat daha fazla kilo verdiği görülmüş.

Kullananlar Ne Diyor? Özellikle Amerika’da yapılan anketlerde tüketen insanların tadını ve dokusunu çok sevdiği görülmüş. Ayrıca kullanan kişiler kendilerini daha tok hissettiklerini söylüyorlar. Matchayı bir baharat gibi düşünmelisiniz. Kendi zayıflama diyetinize entegre ettiğinizde etkisini göreceksiniz. Günde maksimum üç bardak matcha çayı tüketebilirsiniz. Toz olarak oran bir buçuk çay kaşığıdır. Kafeine karşı hassasiyetiniz varsa dikkatli olmanızda fayda var. Ayrıca kafein uykusuzluk yapıyor diyenlerdenseniz gün sonunda uyku problemi yaşamamak için kahve gibi 17.00’dan sonra tüketmemelisiniz.

Matcha zayıflatır mı? Aynı yeşil çay gibi metabolizmanızı hızlandırır. Ancak sadece matcha tüketerek kilo veremezsiniz. Matcha çok yönlü bir zayıflama programınızın bir parçası olabilir. Tabiî ki beslenme ve egzersiz programınıza dahil ettiğinizde metabolizmanız üzerinde bir etkisi olacaktır.