Dünya

Yılbaşında ne pişirsem?

Bu yılbaşında dışarı çıkmayıp, evde sevdiklerinizle birlikte vakit geçirecekseniz bu tariflere mutlaka göz atın Çerkez Tavuğu- Malzemeler 1 bütün tavuk 2 dilim bayat ekmek içi 1 soğan 300 gr ince çekilmiş ceviz içi Tuz, karabiber Hazırlanışı Tavuğu haşladıktan sonra çok ince didikleyin. Bayat ekmeği ufalayıp, çekilmiş ceviz içi, havanda dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş soğanı ilave edin. İyice karıştırın. 2-3- bardak tavuk suyunu azar azar ekleyerek hafif bulamaç haline getirin. Tuz ve karabiberi ekleyip tatlandırın. Didiklenmiş tavuk eti ile cevizli içini bir kapta iyice karıştırın. Cevizle birlikte servis edin.

İç Pilav- Malzemeler 1 orta boy beyaz soğan 4 avuç baldo pirinç 1 dolu avuç çam fıstığı 1 dolu avuç kuş üzümü 150 gr küçük doğranmış kuzu ciğeri 75 gr tereyağ 2 dolu tutam tuz 1 tutam karabiber 1 tutam yeni bahar 3 bardak tavuk suyu 1 dolu tutam toz şeker Dereotu Hazırlanışı Pirincinizi üstünü örtecek kadar sıcak su ve 1 dolu tutam tuz ile yarım saat ıslayarak bekletin ve süzdürün. Pilavı yapacağınız tencerede çamfıstıkları tereyağında biraz kavurun, küçük küçük doğranmış soğanları ekleyin, rengi dönünce ciğeri ilave edin. Biraz kavurduktan sonra pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Suyun içinde şişmeye bıraktığınız kuş üzümlerini süzüp, tuz, karabiber, yeni baharı ekleyin. Üstüne tavuk suyunu ekleyin ve şekerini verin, karıştırıp kaynayana kadar tıkırdatın. Kaynayınca altını kısıp 10 dakika kadar daha pişirin. Pişince tencerenin ağzını açıp pirinçleri kırmadan karıştırın ve kapağı kapatıp 5 dakika daha dinlendirin.

Karidesli Börek- Malzemeler: 2 yufka, 250 g iri karides. Sosu için: Yarım çay bardağı süzme yoğurt Yarım çay bardağı mayonez 2 diş sarımsak 3~4 dal taze kekik, Tuz Karabiber. Üzeri için: 1 y.k zeytinyağı, 1 y.k terayağ, 1 t.k kırmızı pul biber. Hazırlanışı: Yufkaları bir tezgaha serin. Eni karideslerden daha dar olacak şekilde uzun şeritler kesin. Yufkaların ortasına ayıklanmış karidesleri yerleştirip karideslerin her iki kenarı da dışarıda kalacak şekilde sarın ve ucuna hafif su sürüp yapıştırın. Sardığınız börekleri kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sosu için süzme yoğurt ve mayonezi geniş bir kaseye alın. Ezdiğiniz sarımsak, ince kıydığınız kekik, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Bir servis tabağına yoğurdu yayın. üzeri için kırmızı pul biberi erittiğiniz terayağı ve zeytinyağında kızdırın. Biberli yağı böreklerin üzerine gezdirip ılık servis yapın.

Krem Karamel: Malzemeler 1 Su Bardağı Pudra Şekeri Vanilya 1/2 lt Süt (2 su bardağı) 2 Adet Yumurta 2 Adet Yumurta Sarısı 1/2 Su Bardağı Toz Şeker Tuz Hazırlanışı Pudra şekerini kalın tabanlı bir tencerede, kısık ateşte, hiç karıştırmadan eritin. Karamel rengi alınca fırına dayanıklı 6 küçük kabın içine bölüştürün. Karamelin kabın dibine rahatça yayılması için mümkünse kapları fırında boş olarak biraz ısıtın. Sütü ılıtın. Ilık sütü vanilya, yumurta yumurta sarıları, şeker ve bir tutam tuz ile şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Sütlü karışımı karameli koyduğunuz kaplara bölüştürün. Kapları fırın tepsisinin içine koyun ve tepsiyi alttan ikinci rafa yerleştirin. Tepsiyi tamamen sıcak su ile doldurun. 175° ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin. Kapları tepsiden alıp buzdolabında en az 7-8 saat soğumaya bırakın

Şakşuka-Malzemeler 2 büyük patlıcan 300 gr. dolmalık biber 100 gr. acı sivri biber 1 yumurta ½ kg. domates 1 çay bardağı zeytinyağ Hazırlanışı Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır. Sebzeler kavrulu,üzerine domates rendelenip ilave edilir. 10 dakika döndürülür, ineceğine yakın yumurta ilave edilip devamlı karıştırılarak iki dakika sonra indirilir. Soğuk veya sıcak olarak yenebilir.

Somon füme ruloları- Malzemeler: 4 dilim tost ekmeği 8 dilim somon fümeİç dolgusu için 150 g krem peynir 1 kırmızı soğan 3~4 dal maydanoz 4 dal dereotu Tuz Karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber. Hazırlanışı: Krem peyniri geniş bir kaseye alın. Küp doğradığınız kırmızı soğan, ince kıydığınız yeşillikler, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Karışımı somon fümelerin arasına sürüp rulo şeklinde sarın. Sardığınız ruloları yuvarlak dilimleyin. Tost ekmeklerini dörde bölüp tavada hafif kızartın. üzerlerine kalan peynirli karışımdan sürüp bir parça somon rulosu yerleştirin. Bütün somonlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayıp servis yapın.

Yıldız çam ağacı kurabiyeler- Malzemeler: 125 gr. tereyağ, 110 gr esmer şeker, 1 yumurta sarısı, yarım su bardağı bal, 3 su bardağı un, 1 t.k kabartma tozu, 3 ç.k toz zencefil. Üzeri için: beyaz şeker hamuru, süsleme glazürü. Hazırlanışı: Tereyağı, şeker ve yumurta sarısını geniş bir kaba alarak bir mikser yardımıyla çırpın. Bal, un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Hamuru unlanmış tezgah üzerine alıp ince açın. Yıldız şekilli bir kurabiye kalıbıyla parçalar kesip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra beyaz şeker hamuru ve süsleme glazürü ile süsleyin. Glazür kuruduktan sonra am ağacı olacak şekilde üst üste dizip servis yapın.