2000'den sonra emekli olan binlerce işçinin maaşı yanlış hesaplandı. Bu kişilerden biri konuyu yargıya taşıdı. Son kararı Yargıtay verdi ve kişiye 37 bin lira ödenmesine hükmetti. Diğer işçiler mahmekeye başvurup söz konusu kararı emsal gösterebiliyor.

Elazığ’da yaşayan Haci Uçar’ın SGK aleyhine emekli maaşının yanlış hesaplandığı iddiasıyla açtığı davada yerel mahkeme Haci Uçar’ı haklı bulmuş ve emekli aylığının yeniden hesaplanması gerektiği yönünde karar vermişti. SGK’nın itirazı sonucu Yargıtay’a taşınan davada Yargıtay yerel mahkemenin kararını onadı ve “2000 yılından sonra emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında yeni sistemin gözetilmeyip eski sisteme göre uygulama yapıldığından bu durumun milyonlara emeklinin mağduriyetine yol açtığı” yönünde karar verdi. Bu karar ilk de değil. Geçtiğimiz yıllarda pek çok emekli bu konuyla ilgili açtığı davaları kazanmıştı. Fakat dava bireysel olduğu için pek çok emekli de emekli maaşının nasıl hesaplanması gerektiğini bilmediği ve SGK’nın emekli maaşını eksik hesaplayıp hesaplamadığını bilmediği için dava açmayabiliyor.

15 YIL İÇİN 37 BİN LİRA ALACAK

Karar sonrası Haci Uçar’a 37 bin TL ödenmesine karar verildi. Böylelikle Haci Uçar gibi 1 Ocak 2000 sonrasında emekli olan tüm işçi emeklilerinin yaşlılık aylıklarının hesabında Yargıtay’ın vermiş olduğu bu karar esas alınarak milyonlarca emeklinin aylıkları lehlerine olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekliliği ortaya çıkacaktır. Bu yönde bir düzenlemenin hayata geçmesi halinde 1 Ocak 2000 sonrasında emekli olan işçiler o günden bugüne kadar almadıkları maaş farklarını da geri alabileceklerdir.

300-500 TL ARASINDA OLABİLİR

Ortalama aylık 300 ila 500 TL arasındaki farklar nedeniyle çalışılmış süreye göre önemli ölçüde farklılıklar ortaya çıkabilir. Konuyla ilgili davada ortaya çıkan 37 bin TL bilirkişi raporu sonucu hesaplanan ve Haci Uçar’a özel bir hesaplamadır. Bu nedenle tüm emekliler için ortaya çıkan fark aynı olmayacaktır. Ancak hesaplama farklılığı nedeniyle önemli farklılıkların ortaya çıkması mümkündür.

Bireysel dava

Haci Uçar’ın kazandığı bu dava kişisel bir dava. Dolayısıyla bu dava sonucunda bir tek davacı Haci Uçar’ın bilirkişinin belirlediği farkı alması söz konusu olacaktır. Ancak bu kararı emsal göstererek bu durumdaki kişilerin dava açması halinde SGK’nın hesap hatası söz konusu ise davaların sonucu aynı olacağı için konuyla ilgili genel bir düzenleme yapılması ihtiyacı söz konusu olacaktır.
Editör: TE Bilişim