Suriyeli göçmenlerin kente etkilerini gözlemlemek üzere İzmir'e gelen AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile buluştu. Başkan Kocaoğlu, “Avrupa Birliği içinde olmamız, en az Türkiye kadar Avrupa Birliği ülkelerinin de lehinedir" dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjoerg Haber ve Avrupa Birliği üyesi 18 ülkenin büyükelçisi, maslahatgüzarı ve misyon başkan yardımcısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti. Suriyeli göçmenler ve bu göçün kentteki sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerinin masaya yatırıldığı ziyarette konuşan Delegasyon Başkanı Hansjoerg Haber, İzmir'e gelmekten dolayı mutlu olduğunu, iyimser beklentilerinin her zaman burada kabul gördüğünü söyledi. Pazar günü Brüksel'de yapılacak Türkiye-Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra İzmir için son derece sıcak bir nokta olan düzensiz göçün kontrolü konusunun da ele alınacağını hatırlatan Haber, “Birkaç haftadır bu konularda değişik çevrelerden de bilgi edindik. Bu zorlukla Türkiye'nin nasıl baş ettiğine dair bilgilerimiz var. Ankara'daki muhataplarımızla sürekli temas halindeyiz" dedi. Göç konusunda kent açısından Başkan Kocaoğlu'nun kaygılarını da soran Haber, “Özellikle sizin fikirlerinizi almak bizim için çok önemli" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ege'de umuda yolculuk yapmak için canını kaybeden gençler, çocuklar, kadınlar ve insanlar bu problemin en acı yönü. Bu kadar büyük bir göç, altından kalkılabilecek bir yük değil. Tahminler, göçmenlerin kısa sürede ülkelerine döneceği ve bu problemin hallolacağı yönündeydi. Süre uzayınca problem daha çok büyüdü. Halen 2.5 milyon civarında göçle gelen bir nüfus var. Bunun çok kısa sürede sindirilmesi, bu insanların normal bir hayata geçmesi pek mümkün değil. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nihayet 'bu göçmenler ne olacak' diye bir çözüm üretmeye başladı. Siz de bu amaçla geldiniz. Teşekkür ediyoruz. Hepimiz elimizden geleni yapmak zorundayız. Hem ülke hem de insan olarak."

Geçtiğimiz hafta kendilerinin de bir heyetle Brüksel'de birçok temasta bulunduklarını kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Türkiye'nin Avrupa Birliği içinde olması, ilişkilerin güçlenmesi, en az Türkiye kadar Avrupa Birliği ülkelerinin de lehinedir" dedi. 

Toplantıda konuk heyet, Başkan Aziz Kocaoğlu'na Avrupa Dönem Başkanlığı tarafından hazırlanan bir kravat hediye ederken, Başkan Kocaoğlu'da Saat Kulesi'nin gümüş rölyefini verdi. 
Editör: TE Bilişim