Gün geçtikçe artan akıllı telefon kullanımı her ne kadar yaşantımızı kolaylaştırsa da beraberinde bir dizi riski getiriyor. Her şey, akıllı telefondan internette gezinirken farkında olmadan tıklanan bir reklâm ile başlıyor. Yüzlerce kişinin forumlarda ve şikayet sitelerinde yer alan paylaşımlarına göre,  sözü edilen abonelik “Joliess" olarak geçiyor.



HAFTALIK 14 LİRA

Bir tür moda sitesi olarak tasarlanan bu site bir tür haber portalı olarak tasarlanmış. Ancak bu siteye masa üstü bilgisayardan girilmeye çalışıldığında da yeni bir üyelik istiyor.Farkında olunmadan “Joliess abonesi olan kişilere her hafta 14 liralık bir fatura çıkarılıyor.



GSM ŞİRKETİ: BİZİMLE İLGİLİ DEĞİL

Kullanıcı, durumun farkına vardıktan sonra doğrudan bağlı olduğu GSM şirketini arıyor ancak buradan aldığı yanıt olumsuz. GSM şirketi personeli sorunun kendileri ile ilgili olmadığını söylüyor.

SİTEDE NE VAR BİLMİYORUM!

Bu kez, Joliess’in çağrı merkezinin aranması gerekiyor. Ancak bu merkeze ulaşmak güç olduğu kadar ulaşabilenler de Joliess’in İtalyan olduğunu belirtiyor. Telefonla ulaştığımız çağrı merkezi çalışanı, "Şirketin merkezi İtalya'da biz onlar adına çalışıyoruz. Şikayet amaçlı arayanlar oluyor. Abone edilen sitede ne var ben de hiç incelemedim." Söz konusu siteye aboneliğin 3 ay kadar önce yapılmaya başlandığı öğrenildi.

ZAMAN GEÇİYOR KESİNTİ SÜRÜYOR

Zaman geçtikte her hafta 14 liralık kesinti ise yapılmaya devam ediyor. Bu sayede faturalardan aylık 56 TL haksız kazanç elde ediliyor.Bu tür hileli aboneliklerle dolandırıcılık yapan firmalar tarafından mağdur edilen binlerce vatandaştan adeta şikayet yağıyor. Hiçbir yere üyelik için onay vermediklerini dile getiren vatandaşlar GSM şirketlerinin de bu tür şikayetleri görmezden geldiklerini belirtiyor.



İŞTE O ŞİKAYETLERDEN BAZILARI:

M.Ü. “ Akıllı telefonlara Joliess diye bir abonelik SMS'i geliyor. Tamamen sanal soygunun adı.  wap-tr.joliess.com uyduruk moda içerikle, kılıfına uygun çağrı merkeziyle dolandırıcılık yapan bir organizasyon.Akıllı telefona bir SMS, 14 TL alıyor hemen. SMS'i görmediniz, ikinci hafta otomatik bir 14 TL daha. Ne aldığınız hizmet belli, ne ürün ama tuzaklar iyi. Bir SMS, 1 hafta üyelik 14 TL otomatik uzatılıyor, 2.hafta bir 14 TL daha. farkedip iptal edinceye kadar havadan kazanç."



FİRMA SIKINTIYA GİRDİ

İ. N. “Joliess denen hizmet ile alakalı olarak firma olarak şu an çok büyük sıkıntıdayız. GSM şirketine iletişim numarası olarak bildirdikleri sabit numara şirketimizin numarası ve maalesef bu firma ile hiçbir ilişki ve ya bağımız bulunmamasına rağmen haftalardır birçok mağdur kişiye laf anlatmaya çalışıyoruz. öyle görünüyor ki bu iş mahkemeye kadar gidecek ve sorumsuzca iş yapan tüm firmalar gerekli cezaları görecektir."

İPTAL SMS'İ DE ÇARE OLMADI

H. A. “İptal için SMS yolluyoruz ama iptal gerçekleşmedi diye mesaj geliyor. 1001 lira geldi fatura yazık değil mi dava mı açalım!M.O: İnternette gezinirken çıkan reklamlara linklere tıklarsanız vay halinize Tamamen insanları tuzağa düşürüyorlar. İnternetten satın aldığımız uygulamalarda telefonumuza mesaj geliyor onaylıyor musunuz diye. Bu Joliess üyeliğinde böyle bir mesaj gelmedi üyeliğiniz başlatılıyor onaylıyor musunuz diye mesaj almadım…Bu üyelikten haberim yok bu nasıl iştir ne yapmam gerekiyor bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.”

PARAMI İADE ETMİYORLAR

A.K. “Reklama tıkladım diye 14 lira ücretlendiriyorlar. Anında iptal yazıyorum ve paramı iade etmiyorlar. 14 gün içinde aramak gerekiyormuş. Sonrasında para iade edilemiyormuş. Ve ben faturam geldiği vakit öğreniyorum faturaya yansıtıldığını zamanı geçti diye ödemiyorlar." 



MOBİL ÖDEMEYE KAPATIN

B. H. "Bu duruma karşı iki seçeneğiniz var Birinci seçenek 6662'ye "Jolies iptal" yazıp mesaj atarak ve ve bağlı bulunduğunuz GSM operatörünüzü arayarak hattinizi mobil ödemeye kapatarak bu tür tuzaklardan kurtulmuş olursunuz. Olan bizim 14 TL'ye oldu. Umarım sizin paraniz da gitmez."

 NASIL İPTAL EDEBİLİRİM?

Kullanıcının izni ve bilgisi dışında gerçekleştirilen bu tür hileli abonelikleri iptal etmek için gelen kısa mesajın yönlendirilmesiyle 'IPTAL JOLIESS’ yazıp 6662’ye gönderilebilir. Ancak bu her zaman yeterli olmuyor. İptal edildiğini sandığınız abonelik, faturanıza tekrardan yansıyabilir. Bunu için en güvenli yöntem GSM operatörünün müşteri hizmetlerini arayarak abonelik iptali konusunda bilgi almanız. Eğer bu da işe yaramazsa GSM operatörünün değiştirilmesi gerekir.

Editör: TE Bilişim