Kirli rantlar peşinde koşan çeteler tarafından Gülsuyu'nda ödürülen Hasan Ferit Gedik davasının bugünkü duruşması yine gerginliklere sahne oldu. Duruşmada tutuklu sanıklardan Adem Köşgen, müştekillere ve avukatlara bağırarak "Bunlar imansızdır, bunlar Allah'tan korkmaz. Allah bunların belasını versin" biçiminde sözler sarf etti.

Maltepe Gülsuyu'nda, 2013 yılı Eylül ayında Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin davanın görülmesine devam edildi. Yaklaşık 9 saat süren ve 'Kamu güvenliği' gerekçesi ile kapalı görülen celsede yaşanan gerginlikler tutanaklara yansıdı.

"BASININ DURUŞMAYA ALINMAMASI YERSİZDİR"

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 16'sı tutuklu toplam 17 sanık hazır bulundu. Duruşmaya Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, babası İbrahim Gedik, bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan müşteki avukatlarından Mahmut Erhan Ergün, mahkemenin geçtiğimiz celse güvenlik nedeniyle vermiş olduğu kapalılık kararına değinerek, "Basının duruşmaya alınmaması yersizdir. Kapalılık kararı olmasına rağmen mahkemenin basını içeride tutmaya da yetkisi vardır. Bu karardan dönülmesini talep ederiz" dedi.

Mahkeme ise geçtiğimiz celse duruşma salonunda yaşanan olaylara dikkat çekerek, talebin reddine karar verdi.

SANIKTAN MÜŞTEKİLERE VE AVUKATLARINA BEDDUA...

Duruşmada, tutuksuz sanıklardan Mete Barış Durak'ın SEGBİS aracılığı ile Antalya Ağır Ceza Mahkemesi'nden ifadesi alınması işlemine geçileceği sırada, müşteki avukatlarından Ömer Kavili, Antalya Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sanığın yanında hakimin bulunmadığını belirterek usul yönünden itiraz etti. Avukat Kavili'nin itirazlarına tepki gösteren tutuklu sanıklardan Adem Köşgen ise bağırarak, "2 saattir bekliyoruz, yargılanmak istiyoruz. Bize de yazık değil mi? Her geldiğinde böyle yapıyorlar. Mahkemeleri tanımıyorlar. Buradakilerin ne olduğu bellidir. Allah sizleri esirgesin. Allah devletimize, milletimize güç versin. Bunlar imansızdır, bunlar Allah'tan korkmaz. Allah bunların belasını versin" dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Köşgen'in duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi. Adem Köşgen ise "Allah'ın belaları, Allahsızlar, DHKP-C'liler, savcı katilleri, bayrak düşmanları, Allah sizleri ateşlerde yaksın" diye bağırmaya devam etti.

"BUNLARIN HEPSİ SİLAHŞÖRDÜR"

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile savunması alınan sanık Mete Barış Durak ve duruşmada ifadesi alınan bir diğer tutuksuz sanık Şerif Karameşe suçlamaları kabul etmediklerini belirtti.

Sanık avukatları da tutuklu bulunan sanıkların tahliyesini talep etti.

Bu sırada söz alan tutuklu sanıklardan Mesut Turhan, "Sözde kurulmuş bir çetenin örgüt lideri olarak aylardır yatmaktayım. Arkadaşlarımın fevri olarak yaptığı olayları ben yaptırmışım gibi belirtilmiştir. Arkadaşlarım T.C. mahkemelerinde yargılanmak istediler. Halk Cephesi mahkemelerinde yargılanmak istemedikleri için bu eylemleri yapmışlardır. Vurulanların hepsi de terör örgütü üyesidir. Birisi Kobani'de ölmüş zaten. Bunların hepsi silahşördür" dedi.

"MESUT TURHAN ÇETESİ OLARAK KARŞINIZDAYIZ"

Müşteki avukatlarına dönerek konuşmasını sürdüren sanık Turhan, "Elif Sultan Kalsen'e buradaki avukatlar kaç para verip karakola eylem yapmaya gönderdiler? Bunlar terör örgütünün avukatlarıdır. Berkin Elvan ve Hasan Ferit Gedik olayı, sırf bunlar gündemde kalmak için biz mahalle sakinlerini çete gibi gösterip T.C. adaleti önünde rencide edecek duruma düşürdüler. Buradaki sanıklar daha önce Ali Münihli çetesi olarak alındı. Şu anda da Mesut Turhan çetesi olarak karşınızdayız. Bu mahkeme salonunda bir çete mevcut. Senelerdir DHKP-C örgütü altında kanı savunanlardır bunlar. Berkin Elvan gibi 16 yaşında çocuğa evimde bakıyorum. Çocuğu oraya buraya yollayıp öldürtmüyorum" diye konuştu.

"TERÖRİST YETİŞTİRMESEYDİNİZ"

Bir diğer tutuklu sanık Adem Köşgen'in, 20 aydır tutuklu olduğunu belirterek, "Bunlar dışarda, biz hapisteyiz. 2 kız çocuğum var, ne yer, ne içerler? Kendimizden vazgeçtim, analarımıza babalarımıza yazık değil mi?" demesi üzerine, anne Nuray Gedik, "Benim oğluma yazık değil mi!" diye tepki gösterdi. Sanık Köşgen ise, "Siz de terörist yetiştirmeseydiniz" diye konuştu.

"HASAN FERİT'İN GELMESİNİN AMACI FAİLİ MEÇHUL YAPMAKTI, NEFSİ MÜDAFAA YAPTIM"

Sanıklardan Mert Kazan ise Hasan Ferit Gedik'in öldürüldüğü günü anlatarak, "Yüzü maskeli bir şahsın elini beline attığını fark ettim. Duvarın arkasına atlamamla ateş etmeleri bir oldu. Ben de belimdeki silahı çıkararak ateş ettim. Silahla durmamın sebebi ise mahallemizin DHKP-C yeri olduğu ve silahla gezdikleri için ölümden korktuğumdandır. Kendimi koruma amaçlı hedef gözetmeksizin

4-5 el ateş ettim. Hasan Ferit'in buraya gelmesinin amacı faili meçhul yapmaktı. Ben nefsi müdafaa yaptım. Şu an ben de olmayabilirdim sizin karşınızda. Ben kendimi korudum" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını karar verirken, Hasan Ferit Gedik'in öldürüldüğü gün sanıkların bulundukları yere ilişkin baz istasyon bilgilerinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan istenmesine hükmetti.

Mahkeme, duruşmada bazı sanıkların müşteki ve müşteki avukatlarına yönelik suç içerdiği düşünülen sözler sarfettiği gerekçesiyle gerekli yasal işlemin yapılması için görüntü kayıtlarının Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine de karar vererek duruşmayı 27 Nisan gününe erteledi.

"ÇILDIRDILAR"

Duruşma sonrası adliye dışında açıklama yapan ailenin avukatlarından Ebru Timtik, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik'in duruşmaya girmek istediği için suçlandığını ifade ederek, "Çocuklarının katillerinin davalarına girmek istedikleri için suçlanıyorlar, avukatlar zan altında bırakılıyorlar. Diyorlar ki avukatlar olay çıkarıyor. Sanıklar çok saldırgan, yerlerinde duramıyorlar. Saldırıları tutanağa geçti. Ve nihayetinde hiçbiri tahliye olamadı, çıldırdılar. Sanıklardan birisi mahkeme heyetine 'Sucuk var, sucuk da ister misiniz?' diye terbiyesizce şeyler söylemeye başladı" dedi.

"BENİM ÇOCUĞUM TOPRAĞIN ALTINDA"

Anne Nuray Gedik ise "Davamıza sahip çıktığımız için suçlanıyoruz. Çeteciler bize, 'Terörist oğlunuzu terörist büyütmeseydiniz" dedi. Evet, bunu da duyduk. Artık muhatap da almak istemiyoruz. Onlara tahammül etmek çok zor. Sanki biz onların çocuğunu öldürmüşüz gibi davranıyorlar. Benim çocuğum toprağın altında, Hasan Ferit için adalet istiyorum" dedi.
Editör: TE Bilişim