Türkiye’de ilk defa uygulanan sistemle kaçak avlananlar 6 güvenlik kamerasının yanı sıra multikopter kamera ile havadan takip ediliyor.

Bursa’da Uluabat Gölü çevresinde avlanan avcılar, multikopter kamera ile havadan takip ediliyor. Kaçak avlanmaya göz açtırmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı İkinci Bölge Müdürlüğü ekipleri, zodyak bot ile kaçmak isteyen avcıları kıskıvrak yakalıyor. 2014-2015 yılları arasında 152 kişiye 170 bin lira para cezası uygulanırken, 2015 yılının ilk üç ayında ise 16 kişiye 80 bin lira para cezası kesildi.

Eskikaraağaç köyündeki gözlem evinden 24 saat 6 kamera ile göletin izlendiğini belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ekrem Terzioğlu, “Gölün kontrol ve denetimi için gözümüzü dört açtık. Ayrıca multikopter kamere sistemiyle de kaçak avlananları havadan kolayca takip edip yakalayabiliyoruz. Elde ettiğimiz görüntülerden sonra zodyak botla süratle kaçak avcıları yakalıyoruz” dedi.

Eskikaraağaç köyünde gerçekleştirilen tatbikat ise nefesleri kesti.Tatbikatta Ellerindeki tüfeklerle sazlıkların arasında gizlenerek ördek ve kuşları avlamak isteyen avcılar, multikepter kamera ile yukarıdan tespit edildi. Zodyak botla harekete geçen ekipler, kaçak avlanan kişileri bölgeden uzaklaşmaya çalışırken yakaladı. Ekipler, avcılık belgelerini kontrol ettikleri avcıların daha sonra silahlarının ateşlenip ateşlenmediğini kontrol etti. İkaz üzerine avcılar kıyıya çıkarken, görevliler ise diğer kıyılarda avlanmanın olup olmadığı kontrol etmek için bölgeden hızla uzaklaştı.

Müdürlüğün yaptığı açıklamaya göre bu sistem ile bir çok kaçak avcı yakalandı.Yakalanan avcılara yüklü miktarda para cezası kesen müdürlük bu konuda asla taviz vermeyeceklerini açıkladı. 
Editör: TE Bilişim