Gazze’ye insani yardım götüren “Mavi Marmara” gemisine yapılan saldırıyla ilgili dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi ve 3 İsrailli komutan hakkında açılan davaya devam edildi. Mahkeme, gemide keşif yapılmasına karar verdi.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmazken, mağdurlar adına avukatlar hazır bulundu. İki gün süren duruşmada yabancı aktivistlerin ifadeleri ve avukatların beyanları alındı.
Katılanlar vekilleri mahkemeden sanıklar hakkında çıkarılması talep edilen kırmızı Bültenle ilgili kararı uygulamayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmasını ve gemide keşif yapılmasını talep etti.

KIRMIZI BÜLTEN KARARININ AKIBETİ ADALET BAKANLIĞI’NA SORULACAK
Ara kararını açıklaya mahkeme, sanıkların yokluklarındaki tutuklama kararı sebeplerinde herhangi bir gelişme ve değişme olmadığından tutuklama hallerinin devamına, sanıklar hakkında gıyabi tutuklama kararı verilerek kırmızı bülten kararı çıkarıldığı hatırlatılarak Adalet Bakanlığı’na konunun akıbetinin sorulmasına hükmetti. Mahkeme, avukatların suç duyurusu talebini reddederken, duruşmada ifadesi alınan 19 mağdurun suçtan zarar görme ihtimallerini değerlendirerek bu mağdurların davaya katılma taleplerini kabul etti.

GEMİDE KAMERALI KEŞİF YAPILACAK
Daha önceki duruşmalarda katılanlar avukatlarının keşif talebini reddeden mahkeme, bu kararından dönerek, olay yeri inceleme uzmanı olan bilirkişi de atanarak ,olayın gerçekleşmiş olduğu ilgili gemi içerisinde kamera ile keşif yapılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.
Duruşmanın ardından mağdurların avukatlarından bir grup adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan avukat Uğur Yıldırım, bugün davanın 9. duruşmasının yapıldığını hatırlattı. Avukat Yıldırım açıklamasında, “Kamuoyunu bildiği üzerine sanıklar hakkında kırmızı bültenle aranması kararı çıkartılmıştı. Bugün süreci devam ettiriyoruz. Mahkemeden bütün bu suçların yapıldığı gemi ile ilgili keşif yapılmasını ve Kırmızı Bültenle ilgili kararı uygulamayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ettik. Mahkememiz keşif talebimizi kabul etti” dedi.

“BU BİR ADALET VE HAK ARAYIŞIDIR”
Mahkemenin 25 Mayıs 2015 tarihinde gemide keşif yapılmasına karar verdiğini kaydeden avukat Yıldırım, “Yine Adalet Bakanlığı’ndan Kırmızı Bültenle ilgili tekrar müzekkere yazılarak akıbetinin sorulmasını noktasında kararını verdi. Biz Mavi Marmara mağdurları adına bu davaların arkasındayız. Gerek Türkiye’de gerekse Uluslararası tüm mecralarda İsrail’in yargılanması ile ilgili çabalarımızı devam ettiriyoruz. Bu bir adalet ve hak arayışıdır. İnsanlığın vicdanı olarak yola çıkan Mavi Marmara gemisi, yine insanlığın vicdanını temsil eden adaletle taçlanacaktır. Bu sorumlular hak ettiği cezayı bulacaklardır” diye konuştu.

"KIRMIZI BÜLTEN ÇIKMAZSA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİRİZ"
Yıldırım bir gazetecinin sorusu üzerine ,’’Gemi şu an Samsun’da bir dizi faaliyetle ilgili yolculuğu var. Fakat keşif zamanında İstanbul’da gümrüklü bir sahada mahkemenin incelemesi hazır bir şekilde gemiyi temin edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Avukat Yıldırım, Adalet Bakanlığı’na yazılan yazıya cevap verilmemesi halinde ayrıca bir suç duyurusunda bulunabileceklerini söyledi.
(İHA)
Kaynak: iha