Yeni yılda sigara şirketlerine bir iyi bir de kötü haber geldi. Bakanlar Kurulu kararıyla sigarada maktu vergi paket başına 5 kuruş artırıldı. Sigaradan alınan asgari maktu vergi yüzde 5.1; maktu vergi ise yüzde 25 yükseldi. Hükümet, işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarını ise ton başına 900 dolardan 600 dolara indirdi. Böylece sigara şirketlerinin tütün maliyeti 3'te bir azaldı. 

EN AZ 50 KURUŞ ZAM 
Gözlerin çevrildiği sigara şirketlerinin vergi artışlarını fiyatlara yansıtıp yansıtmayacağı pazartesi günü belli olacak. Phillip Morris yetkilileri, "Vergi artışıyla beraber kur, enflasyon ve diğer maliyet artışlarının fiyatlara nasıl yansıyacağını önümüzdeki dönemde piyasa dinamikleri belirleyecek" dedi. Japan Tobacco International (JTI) Kurumsal İletişim Direktörü Mehmet Ateş ise sigarada paket başına gelen 5 kuruşluk maktu vergi zammının fiyata yansımasının en az 50 kuruş olacağını belirtti. Ateş, şu anda vergi artışı konusunda bir değerlendirme yapıldığını belirtti. Vergi artışının düşük fiyatlı sigaralarda daha yüksek olması nedeniyle, bu gruptaki sigaraların fiyatlarının daha fazla olabileceği, yüksek fiyatlı sigaralarda ise zam oranının daha düşük tutulabileceği belirtiliyor. 

TEKİNDEN 0.22 KURUŞ 

Sigara üzerinden hem 'asgari maktu' hem de 'maktu' vergi alınıyor. Asgari maktu vergi sigara başına alınan bir vergi. Yeni artışla birlikte tek bir sigaradan 0.221'lik vergi alınacak. Bir pakette 20 sigara olduğu için paket başına 4.42 liraya denk geliyor. Maliye, yüksek fiyattan satılan sigaralara da oransal vergi de uyguluyor. 

ALKOL VE CEP'E DE VERGİ AYARLAMASI
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; alkollü içkilerde de vergi ayarlamasına gidildi. Buna göre, birada yüzde 14.89, şarapta yüzde 15.03, köpüklü şarap ve rakıda yüzde 15 maktu vergi artışı oldu. Teknoloji kategorisinde de cep telefonlarından alınan ilk satışlardaki vergi, eskiye oranla yüzde 30 arttı. Böylece, cep telefonlarında eskiden 120 TL alınan ilk satış vergisi, 160 TL'ye yükselmiş oldu. 

ORTALAMA YÜZDE 15

Bira: Vergi 0.8966 TL'den 1.03'TL'ye çıktı. Artış %14.89. 
Şarap: Vergi oranı 4.8419 TL'den 5.57 TL'ye çıktı. Artış % 15.03. 
Köpüklü şarap: %15'lik artışla vergi litrede 37.63 TL'ye yükseldi. 
Rakı: %15'lik artışla vergi 130.68 TL'ye çıkarıldı. 
Yüksek alkollü diğer içkiler: İçerdiği alkolün 1 litresi için % 15'lik artışla 151.71 TL'ye yükseltildi.
Editör: TE Bilişim