Güneydoğu’da yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine elektrik veren Dicle Elektrik Perakende Dağıtım A.Ş., (DEPSAŞ) 6 ildeki 109 belediyenin 260 milyon lirayı bulan elektrik borcu bulunduğu, borç nedeniyle elektriğin kesilmesi halinde 5.5 milyon kişinin susuz kalabileceğini bildirdi. Bölgedeki birçok ildeki belediyelerin mevcut elektrik borçları nedeniyle kesilmesi halinde önümüzdeki günlerde ciddi su kesintilerine de yol açabileceği belirtildi.

DEPSAŞ, tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak gibi illerde yer alan 109 belediye ile yüzlerce köyün elektrik borcunun 2014 sonu itibariyle 260 milyon TL’yi bulduğu bildirildi. Elektriklerin kesilmesi halinde köy içme suları ve şehirlerdeki su dağıtımlarının da duracağı belirtildi. Açıklamada, borçların ödenmemesi durumunda birey, hem de belediyelere hizmet vermekte büyük güçlük çekileceği belirtilerek, "Dicle elektrik satın aldığı elektriğin parasını peşin ödüyor. Şirket 3 gün içinde ödediği elektriğin parasını belediyelerden aylarca tahsil edemediği için şirket faaliyetleri açısından bu yaşamsal bir tehdit oluşturuyor" denildi.

5.5 MİLYON KİŞİ SUSUZ KALABİLİR

Belediyelerin elektrik borcunun ağırlıklı olarak arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatması gibi kalemlerin oluşturduğunun belirtildiği açıklamada, köylerin borcunun ise içme suyu şebekesinde ve pompajda kullanılan elektrikten kaynaklandığı kaydedildi. Söz konusu borç yüzünden şirketin belediye ve köylerdeki elektrikleri kesmesi halinde, aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi 3 büyükşehir belediyesinin de bulunduğu yüzlerce yerleşim biriminde ortalama 5.5 milyon kişinin susuz kalacağı belirtilenı açıklamada, halkın zorluk ile karşılaşmaması için borçların ödenmesi istendi.
Editör: TE Bilişim