Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'ye 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma çağrısı da yapan tasarının kabulünün hemen ardından Ankara'dan birbiri ardına yapılan açıklamalarla karara sert bir dille tepki gösterildi.

"GOYGOYCULUKLA OLMAZ" 

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AP'nin kararına, "Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınamaz. AP'nin bir dirayeti, vizyonu varsa tarihi safsataları bıraksın günümüzde yaşanan hadiselerle ilgili bir tavır takınsın" sözleriyle tepki gösterdi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da kararın tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, "Bu tür kararlar, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir. Parlamentoların görevi tarih yazmak değil, gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmektir. AP, acılar arasında ayrımcılık yapmış, 1. Dünya Savaşı'nda Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelip sadece Ermenilerin acılarını öne çıkarmıştır" dedi. 
DIŞİŞLERİ: KARAR METNİ GÜLÜNÇ 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise karar metninin gülünç olduğu belirtilerek, "Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz. Bu karar sadece bilgisizlik ve cehaletle açıklanamaz. Arkasında dinsel ve kültürel bağnazlık ile farklı görülen karşısındaki umursamazlık da yatmaktadır" denildi. 

TÜRKİYE DOSTLARINA KULAK TIKADILAR

Avrupa Parlamentosu Türkiye Dostları Grubu eş başkanları Alman Sosyalist İsmail Ertuğ ve Letonyalı Hıristiyan Demokrat Artis Pabriks tasarının oylamasına geçilmeden önce AP'ye mektup yazarak kararın 'dengeli' olmasını istemişti.

AP'DEN ÇİRKİN TASARIYA ONAY

Papa Francis'in Ermeni iddialarını destekleyen açıklamalarının da dahil edildiği kararın AB üyeleri ve Türkiye için bir bağlayıcılığı bulunmadığı gibi Türkiye'nin AB üyeliği için de bir önkoşul değil.

Editör: TE Bilişim