Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Bağdat sonrası ikinci durağı Erbil’deki temaslarından, ‘Türkiye’nin peşmergeyi eğitimine devam’ kararı çıktı. Önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşen Davutoğlu, daha sonra IKBY Başkanı Mesut Barzani ile biraraya geldi. İkilinin görüşme sonrası yaptığı açıklamada ‘karşılıklı işbirliğinin derinleşmesi’ mesajı verildi. Davutoğlu ve Barzani görüşmesinde, peşmerge güçlerinin bölgedeki IŞİD tehdidine yönelik olarak Türk Özel Kuvvetleri’nce eğitilmesi kararı alındı.
HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ
Kürt bölgesinin güvenliğinin doğrudan Türkiye’yi ilgilendirdiğini belirten Davutoğlu, “Hayati bir konu. Türkiye, Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani, hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dahil olmak üzere vereceğimiz bundan sonra güvenlik alanında vereceğimiz destekler artarak devam edecektir” dedi.
35 BORDO BERELİ İLE ‘EĞİT-DONAT’
IŞİD’in saldırıları sonrası oluşturulmaya çalışılan ‘Türkiye Kürtleri yalnız bıraktı’ algısının aksine, bölgeye 72 saat içinde silah, teçhizat ve insani yardım gönderen Ankara’nın, zaten bir süredir peşmerge güçlerini eğitmekte olduğu öğrenildi. Eğit-donat çalışmaları kapsamında sınır hattındaki Zaho kasabasında peşmerge eğitimini üstlenen Türkiye, bölgeye Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan 35 kişilik bir ‘bordo bereli’ ekibi gönderdi. Hem Mesut Barzani’nin hem de Neçirvan Barzani’nin, Türkiye’nin desteğinden ötürü Davutoğlu’na teşekkür ettikleri belirtildi. Davutoğlu ile ortak basın toplantısında konuşan Mesut Barzani, “Memnuniyetle söylemek isterim ki Türkiye ile birbirimize çok yakınız. İstişare ve işbirliğine devam etme kararı aldık. Teröre karşı savaşta birlikte hareket edeceğiz. İki taraflı işbirliğini derinleştirme ve artırmakta kararlıyız” diye konuştu.

Peşmergeye eğitim kampında ilk ziyaret

Başbakan Davutoğlu, Erbil’deki görüşmelerin ardından bir sürpriz yaparak, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyit Kadir ile birlikte Peşmerge birliklerinin Diyana'daki eğitim kampına gitti. PKK’nın terör örgütünün en önemli kampı Hakurk’un yakındaki Soran ilçesinde bulunan kampta Davutoğlu birlikleri ve bölgeyi kuş bakışı inceledi. Davutoğlu, bu ziyaretle Peşerge Birliğini alanda ziyaret eden ilk yabancı başbakan oldu.

İmamın Yunus’lu hutbesi

Başbakan Davutoğlu, cuma namazını Erbil’in en büyük mabedi Celil El-Hayat Camii’nde kıldı. İmamın cuma hutbesi ise kardeşlik üzerineydi. Hutbede Yunus Emre’nin “Gelin Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünyaya kimse kalmaz” şiirinin tamamı hem Kürtçe hem de Türkçe okundu. Cami çıkışında Erbillilerin arasına karışan Davutoğlu’na burada halk yoğun ilgi gösterdi. Başbakan’ın korumaları ise olası bir saldırıya karşı her an teyakkuzdaydı.

Kılıçdaroğlu’nu iddiasını ispata davet ediyorum

Irak Ziyareti’nin ardından Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘MİT’te bir grup CHP’ye operasyon için görevlendirildi” iddiasına çok sert tepki gösterdi. Ana muhalefet partisi lideri konumunda olan birinin söylediği her iddia konusunda bin düşünüp bir konuşması, elinde delil varsa ortaya koyması gerektiğini kaydeden Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve kurumlarının böylesine hafife alınacak bir yapı olmadığını vurguladı.
PARTİSİ 10 PARÇA
Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Kılıçdaroğlu’nu elinde ne delil varsa ispata davet ediyorum. Ama neden bu zamanlamada böyle bir açıklamaya ihtiyaç hissetti ona gelince, partisi içinde her gün farklı bir ses çıkıyor. Her gün partiden ‘şu milletvekili mi, bu milletvekili mi kopacak’ diye spekülasyon yapılıyor. Kılıçdaroğlu’nun liderliğini, partinin düzenini, disiplinini, Kılıçdaroğlu’nu ciddiye alan yok. Anadolu’da bir söz vardır: Oynayamayan gelin ‘Yerim dar, yenim kısa’ dermiş. Liderlik yapamıyor, partisi neredeyse 8-10 parçaya ayrılacak durumda, bu parçalanmadan dışarıda bir aktörü hem de böyle gizemli bir şekilde sorumlu tutarak, kendisini kurtarmaya çalışıyor. Her iddiada bulunabilir ama bizim devletimizin kurumlarını yıpratmaktan uzak durması lazım.”
KENDİ VEKİLLERİ DAHA AKLISELİM DAVRANIYOR
Kılıçdaroğlu’na en iyi yanıtı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’in “Biz yeteri kadar karışığız zaten, MİT’e ihtiyaç var mı doğrusu bilmiyorum” sözleriyle verdiğini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti: “Kendi milletvekilleri bazen ondan daha aklıselim şeyler söylüyor. Başka yerle ilgilenmek yerine şöyle evinin içine bir baksın yani arada sırada CHP Genel Merkezi’ne gitsin, milletvekillerini toplasın. Bu kadar devlet işi arasında ben sürekli milletvekillerimizle beraberim. Liderlik böyle olmaz. Önce o küçük alanda (partisi içinde) liderliğini göstersin, sonra devlet kurumlarıyla uğraşacak şekilde tavır alsın, ondan sonra ciddiye alır konuşuruz. Kendi eksiğini, ayıbını örtmek için devlet kurumlarını yıpratacak bir faaliyet içine girmesi, kimseye yaramaz, hele Kılıçdaroğlu’na hiç yaramaz.”

Vali öğrencisi çıktı

Başbakan Davutoğlu, Erbil'deki görüşmelerin ardından Duhok kentinin Zaho ilçesindeki Berseve Kampı’nı ziyaret etti. AFAD tarafından kurulan 12 bin 500 kişilik kampta bir konuşma yapan Başbakan, “Çok büyük acılar çektiğimiz aşikar. Ancak Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesi, bu tarihi sınavdan başarılı bir şekilde geçmiştir" dedi. Bu arada Davutoğlu, kendisini karşılayanlardan olan Duhok Valisi Ferhat Etruşi’ye de teşekkür ederek "Kendisi Malezya'dan öğrencimdi. Onu vali olarak görünce duygulandım" diye konuştu.

Fidan arazide

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, peşmergelerin IŞİD tehdidi altındaki Kobani’ye geçiş operasyonunu ‘araziden’ takip ettiği ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre Fidan, peşmerge geçişinden iki gün önce Kürt bölgesinin Dohuk kentine gitti ve burada Mesut Barzani ile başbaşa görüştü. Temasların ardından Kobani’ye Türkiye üzerinden geçişler başladı. Ayrıca Fidan’ın, özellikle Mahmur, Sincar gibi bölgelerde peşmergelerin ‘eğitim eksikliğine’ vurgu yaptığı, Barzani’nin ise bu bölgelerdeki personeli de Türkiye'nin eğitmesine sıcak baktığı öğrenildi. Hatta geçtiğimiz hafta ilk somut adımlar da atıldı. Erbil ve Dohuk’ta içinde uzman ekiplerin yeraldığı iki yeni büro kuran MİT’in koordinesinde gerçekleşen operasyonla birlikte TSK bu bölgelerde de peşmerge eğitimine başladı. Öte yandan Fidan’ın Davutoğlu ile birlikte neden Erbil’de bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine Başbakan, “Bana eşlik etmesi son derece doğaldır. Güvenlik sözkonusu olan her yerde istihbarat da en asli unsurdur. Bağdat’ta ve Erbil’de muhataplarla görüşmeler yapmıştır ve bize rapor etmiştir” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim