ÇANAKKALE BİRLEŞTİRDİ

Onlar; Basralı Şii, Selahaddinli Sünni ve Kerküklü Türkmen aşiretlerinin temsilcileri, mezhep çatışmaları ve IŞİD nedeniyle ayrı düşen Iraklılar, Çanakkale zaferinin 100. yılı vesilesi ile bir araya geldi.Dışişleri Bakanlığı'nın daveti ile Çanakkale'de yapılan törenlere katılan Iraklı aşiret temsilcileri, Osmanlı siperlerinde şehit düşen atalarını andı. 
ŞEYH SAAD SAMAR
"OSMANLI BAYRAĞI ALTINDA SAVAŞTIK"

Irak'ın en büyük üçüncü kenti ve eski Osmanlı vilayeti Basra'nın önde gelen Zübeyd aşireti lideri Şeyh Saad Samar, Çanakkale zaferinin 100. yıl kutlamalarına katıldığı için oldukça mutluydu. Zübeyd oğulları, Irak'ın Güneyinde bulunan önemli Şii aşiretlerden biri. Irak'ta Şii- Sünni geriliminin yapay olduğuna inanan Şeyh Samar, Iraklı Şii aşiretlerin, geçmişte Osmanlı bayrağı altında savaşmayı seçtiğini hatırlatıyor:
"Osmanlı devleti İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin saldırısına uğradı. Yapılan savaşlarda biz Iraklıların da izleri var. Bunun en büyük kanıtı da burada bulunan Bağdatlı, Basralı ve Irak’ın çeşitli illerinden gelen şehitlerdir. İslam devletinde Türk kanı Arap kanıyla birbirine karıştı. İslam bayrağı altında, Türkler ve Araplar adına ortak bir tarih kaydedildi.  Osmanlının İngiliz koalisyonuna galip geldiği Çanakkale Savaşı'na katılmış olmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz."

"İSLAM KARDEŞLİĞİNDEN YANAYIZ"

Şeyh Samar, Arap ve İslam alemindeki ayrılıkları şöyle değerlendirdi:
 "Tarih bize Amerika’nın İngilizlerin devamı olduğunu gösteriyor. Irak'ın 100 yıl sonra yeniden işgali de bunun bir uzantısı.  Ama bugün, 100 yıl sonra tepkimiz birleşmek olacak inşallah. Burada Çanakkale’de bulunmamız da, bir zamanlar Osmanlının temsil ettiği İslam kardeşliğinden yana olan duruşumuzun bir simgesidir. "
ŞEYH VİSAM BEYATİ

ORTADOĞU'NUN BİRLEŞTİRİCİ UNSURU: TÜRKİYE

bir kolu Arap diğer kolu Türkmen olan Beyat aşireti,Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Irak hükumet birlikleri arasında en yoğun çatışmalar Selahattin ilinde bulunuyor.  laik ve ılımlı olarak bilinen Arap kolunun aşiret lideri Şeyh Visam Beyati Türkiye'nin hem Irak'ta hem de Ortadoğu'da temel birleştirici unsur olduğuna inanıyor:

ORTAK TARİHİMİZİN KANITI ŞEHİTLER
"Osmanlı Sünni ve Şii tüm Müslümanları bir araya toplamıştı. Ortak eski tarihimiz ve bunun en güzel kanıtı da bu şehitler. Osmanlı’ya olan saldırılar yalnızca Türklere değildi. Bütün Müslümanları temsil eden hilafet nedeniyle İstanbul’u vurmaları halinde bizleri dağıtacaklarını düşünüyorlardı. Plan buydu ve hala aynı şekilde işliyor.Aşiretimizin bulunduğu bölgeler IŞİD elinden kurtarıldı. Bu IŞİD de aynı plan çerçevesinde, İslam’ı vurmak için oynanan bir oyun. Bizi daha da parçalamak istiyorlar. Türkiye yine sorunun anahtarı durumunda. Müslümanlar Çanakkale’de birleşmeyi başardılar. İnşallah bir kez daha bunu başarırız."

NECDET KEVSEROĞLU

KERKÜK'TEN KURTULUŞ SAVAŞINA 147 ŞEHİT
Kerküklü şehitleri temsilen Çanakkale Şehitler Abidesine, Türkmeneli Gazetesi Baş Yazarı Necat Kevseroğlu geldi. Kevseroğlu'na göre, artık Araplar'ın Osmanlı'yı kendi tarihlerinin bir parçası olarak görmeye başladı: 
"Seferberlik ilan edildiğinde Kerkük’ten 18 ile 45 yaşları arasında yüzlerce gönüllü isimlerini yazdırdılar. Osmanlı için I. Dünya harbinde ve sonra da Türkiye Cumhuriyeti için Kurtuluş Savaşı'nın birçok cephesinde savaştık. Bu askerlerden 147’si şehit oldu. Şehitlerimizin de 71’i Çanakkale’de yatıyor.  Benim dedemin amcası Muhammet Kevser’in mezarı buradadır."
Çanakkale şehitlerinin Iraklı torunları, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi takımı Türk Yıldızları'nın gösterisini izledikten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sohbet ettiler. 

Editör: TE Bilişim