Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarının ardından dün 53 dünya liderinin de katılımıyla ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ gerçekleştirildi. Yerel saat ile 16.00’da başlayan ve üç milyondan fazla kişinin katıldığı yürüyüşte Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel gibi isimlerle birlikte kortejin en ön sırasında yer aldı.

Sessiz yürüyüş

Cumhuriyet Yürüyüşü’ne Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da katıldı. Paris’te ara sokakların bile hınca hınç dolu olduğu yürüyüşte birçok ülkeden gelen terör karşıtları ellerinde kalemleri ile yürüdü. Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre Paris’te yaklaşık 3 milyon, ülke genelinde 3,8 milyon kişi eşzamanlı yürüyüşlere katıldı. Paris’teki yürüyüş ‘Fransa tarihinin en kalabalık gösterisi’ oldu. 1945’te şehrin Nazi işgalinden kurtulması kutlamaları bile gölgede kaldı.
Yürüyüşü Milliyet de yerinde izledi. Cumhuriyet Meydanı’ndan (Republique) yola çıkan yüz binlerce kişi ana yolların yanı sıra tüm ara sokakları da kullanarak Ulus Meydanı’na (Nation) ulaşmaya çalıştı. Ana yollarda izdiham olurken yüz binler ellerinde “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) yazılı dövizlerle yürüdü. 4,5 kilometrelik yürüyüşte kalabalık nedeniyle bu mesafe adeta adım adım aşılabildi. Kalabalık bu süreçte hiçbir slogan atmadı. Sessiz olarak gerçekleşen yürüyüşte sadece alkışlarla terör eylemi protesto edildi. Yürüyüşün başlaması ile yüz binler bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“İslam=Barış”

Yürüyüşe çok sayıda Müslüman da katılırken dövizlerde “İslam= Paix (Barış)” mesajları dikkat çekti. Yürüyüşe türbanlı kadınların da katıldığı görüldü. Milliyet’in konuştuğu bazı Fransızlar, “Türkiye’nin verdiği destek için teşekkür ediyoruz. Bu saldırı tüm barış isteyenlere yapıldı. Barışın yanında olduğunuzu Fransız halkı biliyor” dedi. Fransa bayraklarının yanısıra Türkiye, Filistin, Ürdün, Almanya, Portekiz gibi dünyanın birçok ülkesinden bayraklar da taşındı.

Le Pen katılmadı


Terörizmi kınayan Cumhuriyet Yürüyüşü öncesi, Hollande, Davutoğlu’nun da bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüştü. Yabancı devlet başkanlarını Elysee Sarayı’nın merdivenlerinde teker teker karşılayan Hollande, yabancı liderlerin başsağlığı ve terörle mücadelede dayanışma mesajlarını kabul etti.

Hollande yürüyüş öncesinde yaptığı konuşmada, “Paris bugün dünyanın başkenti. Tüm ülke ayaklanacak” dedi. Fransa Başbakanı Manuel Valls da yine Cumhuriyet Yürüyüşü öncesinde gerçekleştirdiği konuşma sırasında, “Milyonlarca vatandaşımızın özgürlüğe, kardeşliğe duyduğu aşkı göstermek için yürüyüşe katılacağından eminim” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde, Hıristiyan, Müslüman, Musevi din adamları ile sivil toplum örgütleri ve işçi ve işveren temsilcileri de hazır bulundu. Taşınan döviz ve pankartlarda saldırılar kınanırken, ifade ve düşünce özgürlüğünün tavizsiz savunulması istendi. Yürüyüşe, Fransa’da daha önceki iktidarlar döneminde Başbakanlık ve bakanlık yapmış siyasetçiler ile birlikte milletvekilleri, senatörlerler ve belediye başkanları da katıldı. Aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen davet edilmediği gerekçesiyle Paris’in dışında Beaucaire’de alternatif gösteri düzenledi.

Güvenlik önlemleri

AFP’ye konuşan katılımcı Lassina Traore, “Ben Fransız bir Müslüman’ım. Bu yürüyüş Fransa’nın ne kadar güçlü olduğunun bir sembolü. Fransa bu insanlara karşı birleştiğinde çok güçlü bir ülke haline geliyor” dedi.

Bir diğer katılımcı, 70 yaşındaki Jacqueline Saad-Rouana da, “İfade özgürlüğünü savunmak istiyorum. Aşırıcılardan korkmadığımızı göstermek istiyorum” diye konuştu. 5 binden fazla polis yürüyüş sırasında güvenliği sağlamak için görev yaptı. Güzergah üzerindeki binalara keskin nişancı polisler yerleştirildi. Parkurların çevresindeki metro istasyonlarındaki seferler ve toplu taşıma seferleri askıya alındı. Paris belediyesi gösterime katılımı desteklemek için yakın bölgelerde metro seferlerini ücretsiz yaptı.

53 ülkeden lider buluştu

Dün Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen anma yürüyüşüne dünyanın dört bir yanından çok sayıda siyasi lider katıldı. Liderler, ülkede düzenlenen terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden 17 kişi için milyonlarla tek yürek oldu. Yürüyüşe Fransız sağ-sol liderlerinin yanı sıra pek çok devlet ve hükümet başkanı katıldı. Yürüyüşe katılan siyasi liderlerin listesi:

Avrupa

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande
Almanya Şansölyesi Angela Merkel
İngiltere Başbakanı David Cameron
İtalya Başbakanı Matteo Renzi
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz
Avrupa Birliği Başkanı Donald Tusk
NATO Genel Sekreti Jens Stoltenberg
Polonya Başbakanı Ewa Kopacz
Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt
Belçika Başkabakanı Charles Michel
Hollanda Başbakanı Mark Rutte
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras
İrlanda Başbakanı Enda Kenny
Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka
Slovakya Başbakanı Robert Fico
Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma
Bulgaristan Başbakanı Borko Borissov
Macaristan Başbakanı Viktor Orban
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanovic
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel
Malta Başbakanı Joseph Muscat
Slovenya Başbakanı Miro Cerar
İsveç Başbakanı Stefan Lofven
Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko
İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu
Norveç Başbakanı Erna Solberg
Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaçivili
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz

Kuzey Amerika

ABD Adalet Bakanı Eric Holder
Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Steven Blaney

ORTADOĞU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman
Ürdün Kralı 2. ABDullah ve Kraliçe Rania
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı
Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahayan
Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El-Tani
Bahreyn Dışişleri Bakanı ben ahmed al Khalifa ve Prens Abdullah Ben Hamad al-Khalifa

AFRİKA

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita
Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo
Nijerya Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou
Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi
Tunus Başbakanı Mehdi Jomaa
Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra
Editör: TE Bilişim