Hükümet-HDP-İmralı arasında yürütülen çözüm sürecinde, PKK’nın Türkiye’de silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etme aşamasına gelindi.Çözüm sürecinde tarihi an çok yakın. İmralı’da Öcalan, “PKK tüm unsurlarıyla silah bıraksın. Artık silahlı mücadele bitmiş, siyasi mücadele başlamıştır” dedi. Ancak mesajı alan Kandil, direnç gösteriyor. Mütabakat sağlanırsa silahlara son verecek çağrı, hükümet ve HDP tarafından ortak bir açıklamayla duyurulacak.

‘Kandil engeli’ aşıldığı takdirde silah bırakma kararının açıklanmasının an meselesi olduğu öğrenildi. İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 4 Şubat tarihinde kendisiyle görüşen HDP heyeti aracılığıyla silahlı mücadelenin bırakıldığı mesajını verdiği ifade ediliyor. Öcalan’ın, silahlı mücadelenin bırakıldığı kararının alınması için PKK’ya, kongreyi toplayıp karar almaları yönünde çağrı yaptığı belirtiliyor. Ancak Kandil, Öcalan’ın verdiği bu mesajın kamuoyuna açıklanmasını engelliyor. Alınan bilgilere göre PKK bileşenleri, Öcalan’ın silahlı mücadelenin bırakıldığı yönündeki kararını kabul ederse, hükümet ile HDP bunu ortak açıklama ile kamuoyuna duyuracak.

Kandil Engeli,büyük bir sorun
Çözüm sürecinde yapılan hamlelerin çoğunluğu yetersiz kaldı.Nedeni ise PKK'nın Kandil Dağı'nda bulunan yetkililerin silah bırakmayı istememesi.Siyasi mücadele çağrıları yapılmasına rağmen PKK silah bırakmakta direniyor.Bu durum için bir bildiri yayınlayan Öcalan, “Türkiye topraklarında silahlı mücadele sonlandırılmıştır. 2013 yılı Nevruz ayında yayınlanan mesajımda da olduğu gibi artık silahlı mücadele bitirilmiş, siyasi mücadele dönemi başlamıştır. Silahlı mücadelenin bitirildiği yönündeki çağrımın uygulanması için PKK bileşenlerinin acilen kongreyi toplayıp, silahsızlanma kararının alınmasını gerekmektedir” dediği öğrenildi. Öcalan mesajında ayrıca, ‘eylemsizliğin tam olarak hayata geçirilmesini’ ve ‘Cizre başta olmak üzere ilçelerdeki eylemlere son verilmesini’ istedi.

Hükümetin çözüm süreci konusundaki tavrının önceki gün yapılan görüşmede Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından net bir şekilde HDP heyetine aktarıldığı öğrenildi. ‘Silah bırak’ çağrısına direndiği öğrenilen Kandil’in ikna edilmesi ve Öcalan’ın çağrısının kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte süreç daha da hızlanacak. Daha önce mart ayında yapılması planlanan tarihi çağrının, birkaç gün içinde açıklanmasının mümkün olduğu ifade edildi. Hükümet ile HDP heyetince yapılacak çağrının ardından ‘gözlemci heyeti’ oluşturulacak. Akil İnsanlar Heyeti üyeleri ile iki tarafın üzerinde mutabakata vardığı isimlerden oluşması beklenen heyetin, süreçte ‘üçüncü göz’ olarak görev yapması bekleniyor. Bu arada heyet üyelerinin sayısı 10’u aşmayacak. 
Editör: TE Bilişim