Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinden Nur Serter: "Madem 5. sınıf 'hazırlık' olacaktı; niye liseleri 'yabancı dil eğitimi verilecek' diye 4 yıla çıkardınız?" şeklinde bir açıklama yaparak bugün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yapmış olduğu açıklamayı eleştirdi. 

HAZIRLIKTA HANGİ DİLDE 'YABANCI DİL' EĞİTİMİ VERİLECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5. sınıfların ’hazırlık sınıfına dönüştürülmesi' projesine, CHP'li Nur Serter, önemli sorular sorarak tepki gösterdi.

EĞİTİMİ 12 YILA ÇIKARIRKEN DE YABANCI DİL BAHANE EDİLMİŞTİ...

Lise eğitiminin Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde dört yıla çıkarıldığını ve 11 yıllık eğitimin 12 yıla uzandığını hatırlatan Serter, bu kararın iki gerekçe ile alındığını, ilk gerekçenin üniversite önündeki yığılmanın azalması, ikinci gerekçenin ise eklenen 1 yılın İngilizce eğitimi için kullanılması olduğunu vurguladı.

DEMEK Kİ +1 YIL, ÇOCUKLARIN HAYATINDAN ÇALINDI...

Şimdi gündeme gelen 'hazırlık sınıfı' projesi ile Hükümetin bu hedefine ulaşamadığının da ortaya çıktığını öne süren Serter, "Bu koşullarda öğrencilerin yaşamından çalınan bu bir yılın da hesabını vermek zorundalar. Keyfi olarak kimse eğitim yılını azaltıp / artırarak öğrencilerin hayatı ile oynayamaz. Bu 12 yıllık eğitim sisteminin hesabını da Milli Eğitim Bakanlarının topu birden vermek zorundadır" diye konuştu.

Serter, hazırlık sınıfı projesini hazırlayanlardan, şu soruları da yanıtlamalarını istedi...

ANADOLU LİSELERİNDEKİ HAZIRLIK SINIFINI NİYE KALDIRDINIZ?

1. Hazırlık sınıflarının yabancı dil eğitimi için önemini yeni kavramış olan AKP, Anadolu Liselerindeki hazırlık sınıflarının neden kaldırmıştır?

2. Anadolu Liselerindeki Yabancı dilde yapılan dersleri neden değiştirmiş ve bu okulları normal liseler düzeyine getirmiştir?

3. Buna gerekçe olarak yeterli yabancı dil öğretmeninin bulunmadığı iddiası geçerliliğini ne zaman kaybetmiştir?

4. Açılacak hazırlık sınıflarında yabancı dil eğitimi yapacak yeterli sayıda öğretmen var mıdır?

5. Açılacak yeni hazırlık sınıflarına kolejlerden başlanacağı iddiası doğru ise, kolejlerde uygulanacak olan 6-7-8. Sınıf ders programları “sıkıştırılmış” program mı olacaktır?

6. Dört yıllık ders programı üç yıla sıkıştırılabiliyorsa, neden öğrenciler bir yıl fazla eğitim görmektedir?

7. Uygulama başladığında, özel kolejlerdeki öğrenciler ile devlet okullarındaki öğrenciler farklı yıllarda farklı ders programları ile mi eğitim görecektir?


HANGİ 'YABANCI DİL'İN EĞİTİMİ VERİLECEK?

8. Açılması planlanan hazırlık sınıflarında hangi diller öğretilecektir?

9. Hazırlık sınıflarının öncelikle kolejlerde açılması özel okullara yönelik talebin arttırılması ve dersane dönüşümü sürecinde köşeye sıkışan Milli Eğitim Bakanlığının elinin rahatlatılması amacını mı taşımaktadır?
Editör: TE Bilişim