Ahmet Davutoğlu, İstanbul'daki programları kapsamında Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Roman vatandaşların önde gelenleriyle bir araya geldi. Romanların sorunlarının ve hükümetin Romanlarla ilgili politikalarının masaya yatırıldığı toplantıda Davutoğlu, 11 maddelik taahhütte bulundu. Toplantıda CHP'nin 19 Haziran 1934'te çıkardığı ve iskan kanununa da değinen Davutoğlu, bunun üzerinden Kılıçdaroğlu'na yüklendi. Davutoğlu, "Roman kardeşlerimize sahip çıktıktan sonra birçok parti Roman kardeşlerimizden bahsetmeye, toplantılar yapmaya ve aday göstermeye başladı. Sayın Kılıçdaroğlu'na huzurunuzda sesleniyorum. Önce CHP'nin tek parti döneminde çıkan 19 Haziran 1934 iskan kanunu dolayısıyla Romanlardan özür dilesin." şeklinde konuştu.

Romanlarla ilgili hazırlanan taahhüt paketini açıklayan Davutoğlu, "Bazı müjdelerimi paylaşmak istiyorum; Roman vatandaşlarımızın Ataşehir'de soğukta sokağa atılması gündeme getirildi. Bütün bu konuları Türkiye'de takip etmek üzere, buradan bu davranışı sergileyen belediyeyi de kınıyorum. Aynı zihniyet. İskan kanununu çıkaran zihniyet, bugün de size bu davranışı sergiliyor. Aynı zihniyet başörtüsü zulmünü başlatan zihniyettir ama reklamlarına bakın sadece tarlada çalışan vatandaşlarımızla ilgili ama seçilmiş gibi görünen zümrede yok. Eğer böyle bir ayrımcılık olursa, size söz veriyorum, ayrımcılığa yada yanlış bir muameleye maruz kalırsanız takip etmek üzere Başbakanlık'ta bir mekanizma kuracağım ve sizinle istişare ederek bir Roman kardeşimizi kendime danışman olarak alacağım. Doğrudan benimle irtibat kuracak ve yanlış bir uygulama olduğunda da gerekli adımlar atılacak." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, diğer maddeleri de şöyle sıraladı: "Ayrıca Roman çalıştayları sonucu, bu politikaların koordinasyonunu yapmakla görevlendirdiğimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda bir arkadaşımız, yurtdışı Türkler akraba topluluklarda sizden bir arkadaşımız, ve TİKA'da da sizden bir arkadaşımızı istihdam edip bu alandaki çalışmaları istişare ederek adım atacağız. Roman çalıştaylarının sonuçları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda bu çalışmaları takip edecek bir danışman arkadaş görevlendiririz. Yurt dışı Türkler dediğimizde biz yurt dışındaki Roman vatandaşlarımızı da asli Türk olarak görüyoruz ve onlara da sahip çıkmaya çalışıyoruz.

İstihdam konusu. Şimdi ilk adım olarak toplum yararına çalışma bağlamında 120 bin istihdam oluşturuyorduk bunun 5 binini Roman kardeşlerimize ayırıyoruz. Ayrıca pozitif ayrımcılığa en çok siz layıksınız çünkü o iskan kanunun çıkaran zihniyet size negatif ayrımcılık yaptı.

Bütün bu sorunların aşılmasında önce psikolojik engelleri yıkacağız, sonra eğitim. Hepinizden beklediğimiz gençlerimizi eğiteceğiz en iyi şekilde.

Toplumun her kademesinde en üst konumlarda Roman kardeşlerimizi görmek istiyoruz. Kimlikleriyle hiç çekinmeden ben Romanım diyecek ve en üst düzeyde bürokraside yer alacak.

AK Parti'nin olduğu bütün belediyeler bir genelge göndereceğim, meslek eğitimi ile ilgili belediyelerin yaptığı çalışmalarda Roman gençlerimize pozitif ayrımcılık yapılacak. 09.30 Geleneksel meslekleri de kalaycılık süpürgecilik gibi bunları da destekleyeceğiz.

Uyuşturucu ile mücadelede sizlerle beraber hareket etmek istiyoruz. Uyuşturucu konusunda özel bir eylem planı ilan ettik, İçişleri Bakanlığımızla, Sağlık Bakanlığımızla ve diğer kurumlarımızla beraber uyuşturucu ile mücadelede Romanları en ön safta görmek istiyoruz.

Roman kültürünü ve sanatını geliştirmek için özel bir faaliyet, Trakya Üniversitesi'nde kurduğumuz gibi, bu merkezler dışında hep beraber bu çalışmaları da yürüteceğiz. Balkanlarda Türkiye'de Roman kültürünün anlaşılması için. Daha Romanların romanı yazılmadı.

Kadın ve çocuk sağlığı başta olmak üzere, sağlık konusunda özel bir seferberlik başlatacağız. Sağlık taramasını en kısa zamanda başlatalım.

Konut konusunda nasıl iskan kanunu tarihe gömdük, yeni konut hamlesini de su yüzüne çıkaracağız. Konut konusundaki ihtiyaçlarını da karşılayacağız.

Herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamanız için de sizden gelecek danışmanın koordinatörlüğünde bir hukuk birimi oluşturup haklarınızı takip edeceğiz.

Yurt dışındaki Romanların haklarının korunması için, onların haklarının hukuklarının korunması için Avrupa'dan sınır dışı edilen her Roman'a da kucak açacağız."
Editör: TE Bilişim