Çözüm sürecine ilişkin bugün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen kritik görüşmeyi halk merakla televizyonları başında bekledi. Görüşmeyi gerçekleştiren isimler arasında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yer alıyordu. Peki PKK'nın sempatizanları ile dolu Diyarbakır bu toplantı sonucunda çıkan silah bırakma çağrısı ile ilgili neler dedi? Diyarbakır'ın çözüm süreci kapsamında alınan kararlara yaklaşımı ve tepkileri ne yönde oldu? Diyarbakırlı halk bu toplantı sonucunda ne gibi bir sonucun çıkmasını bekliyor ve istiyordu? 


Vatandaşlardan gelen yorumlar ise şu şekilde oldu:

İbrahim Ertek, görüşmeyi sürecin devamı konusunda çok önemli bulduğunu aktararak, "Çözüm sürecini candan istiyoruz. Çözüme doğru gidiyoruz. Bu konuda çok eminim" şeklinde konuştu


Rıdvan Dursun ise çözüm sürecinde somut gelişmelerin olmasını olumlu bulduğunu aktardı.. "Böyle samimi aşamaların olması gerçekten çok güzel" diye konuşan Dursun, "HDP'nin PKK'nın silahsızlanması yönündeki açıklamaları samimiyetini gösteriyor. Bu gelişmelerin olması sevindiricidir. Kürt vatandaşı olarak çözüm sürecini destekliyorum" ifadelerini kullanarak konuştu.

Abdulgaffur Bülbül adlı şahısta görüşmenin iki tarafın da çözüm sürecine sağduyulu yaklaştığını gösterdiğini anlatarak, şunları söyledi: "Hükümet ile HDP'nin aynı karede bulunması çözüm sürecine ilişkin somut açıklamaların geleceğinin bir kanıtıdır. Başlangıç olarak böyle somut açıklamaların yapılması önemlidir. Çözüm süreci çok hassas bir süreç olduğu için bazen önemli kırılmalar oldu. Sürece herkes sağduyulu bir şekilde yaklaşması lazım. Bu konuda herkesin fikri alınarak, alınan fikirlere saygılı bir şekilde yaklaşmak lazım. Ancak çözüm süreci bu şekilde sonuçlanır. Zaten kimse silahı istemez. Bu aşamada hiçbir vatandaşın silah alarak dağa çıkmak isteyeceğini sanmıyorum."

Esnaf olan Diyarbakırlı Serdar Akmaz ise PKK'nın silah bırakmasının bölgeye olumlu yansımalarının olacağını belirterek, "Huzur ortamı olursa turist de gelir insanların işleri daha da artar. Silah bırakılırsa siyasi anlamda da insanlar düşüncelerini daha iyi bir şekilde dile getirebilirler. Herkes fikirlerini rahat bir şekilde söyleyebilir bu şekilde diyalog kanallarının açılacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Diyarbakırlı Öğrenci Tuba Şimşekoğlu da verilen mesajların bölgenin huzuruna katkı sunacağını aktararak, bu şekilde sosyal olarak rahatlama olacağını, bölgeye karşı olumsuz algıların da değişeceğini söyledi.

Banka görevlisi Yusuf Umut ise açıklamanın Türk ve Kürt halkı adına olumlu olduğuna vurgu yaparak, "Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin beklediği bir mesajdı. Bizim için önemli olan 30 yıldır akan kanın durmasıdır. Sürecin taraflarını kutluyorum. Gençler için de olumlu olacak, çünkü siyasette daha rahat fikir yürütülebilecek" diye konuştu.


Diyarbakır'ın sayılı esnafları arasında yer alan Ali Sait Özkan ise silahların bırakılmasıyla kentte ekonominin canlanacağını ve turist sayısının artacağını ifade ederek, "Köylere dönüş de artar, huzur, barış gelir. Birlik ve beraberliğimiz daha da artar" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim