BBC: ÖZGECAN ASLAN'IN ÖLÜMÜNE ÖFKE BÜYÜYOR

İngiliz yayın kurumu BBC de, geniş haberine Mersin'de eve gitmek için bindiği minibüste bıçaklandıktan sonra yakılarak bir dereye atılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın cenazesinin büyük bir kalabalık eşliğinde toprağa verildiğini, aynı saatlerde İstanbul'da ise Taksim'de toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce kişinin, kadına yönelik şiddeti protesto ettiğini anlatarak giriyor.

Akşam saatlerinde ise Kadıköy'de toplanan çoğunluğu kadın binlerce kişilik kalabalık da Aslan'ın öldürülmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto ettiğini söyleyen BBC, eyleme katılanlar “Özgecan Aslan İsyanımızdır”, “Kadın Cinayetleri Politiktir” gibi dövizler taşırken, yürüyüş için hazırlanan pankartta “Özgecan'ı ve katledilen kadınları unutmayacağız” yazdığını aktarıyor.

BBC haberinde “Medyada yer alan haberlere göre, kadınlar imamın aksi yöndeki isteğine rağmen cenaze namazında ön saflarda yer aldı” diyor ve “Sosyal medyadaki öfke”ye vurgu yapıyor. BBC, ”Aslan'ın öldürülmesi sosyal medyada da öfkeye neden oldu. #ÖzgecanAslan etiketi dünyada ve Türkiye'de hakkında en çok konuşulanlar listesinde en tepede yer alırken,

#KadınKatliamıVar, #TacizeTecavüzeHayır ve #YasalarTecavüzeYetersiz etiketleri de üst sıralarda” diyor.

SPUTNİK: YAKILARAK ÖLDÜRÜLEN ÖZGECAN'IN TABUTUNU KADINLAR TAŞIDI

20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetini birkaç haberle ayrıntılı biçimde duyurulan Rus Sputnik de, Özgecan’ın gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandığını anlatırken “Aslan'ın cenazesi, imamın uyarısına rağmen kadınlar tarafından taşındı” diyor.

Tepki yürüyüşlerini de yansıtan Sputnik, İstanbul, Mersin, Adana başta olmak üzere, birçok şehirde çok sayıda kişinin Özgecan Aslan için sokağa çıktığını, Milli Eğitim Bakanı Avcı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Özgecan cinayetine ilişkin açıklama yaptığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise Özgencan’ın ailesini arayarak taziyelerini ilettiklerini söylüyor.

Sputnik, “Tüm Türkiye'de tepkiye neden olan bu vahşi cinayet, sosyal medyada da hakkında en çok konuşulanlar arasına girdi. Pek çok vatandaş ve ünlü isim, Özgecan Aslan için anma mesajı atarken, sosyal medyada örgütlenen kişiler de protesto yürüyüşleri düzenledi” diyor.

Protesto yürüyüşleri arasında “Asla yalnız yürümeyeceksin", "Kadın katillerine indirim değil, ağır ceza", "Özgecan'ın hesabını soracağız" gibi sloganları atıldığına ve yapılan açıklamalarda tepkisizlik nedeniyle kadın cinayetlerinde artış olduğu kaydedildiğine, devletin kadınları korumada yetersiz kaldığının savunulduğuna dikkat çekiliyor.

EL CEZİRE: TÜRKİYE AYAĞA KALKTI

El Cezire de “Mersin'de bıçaklanarak öldürülüp yakılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın ölümü, Türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Cumhurbaşkanı, siyasi partiler ve spor kulüpleri de cinayeti kınadı” sözleri ile girdiği haberinde “Türkiye ayağa kalktı” başlığıyla veriyor.

“Özgecan Aslan cinayeti için saat 19:00'da İstanbul Kadıköy'de protesto gösterisi düzenlendi. Boğa heykelinin önünde toplanan gruplar, Özgecan'ın ölümüne ve kadına yönelik şiddete tepki gösterdi” diyen El Cezire, Özgecan’in ölümü üzerine Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen protesto gösteriler ve bu eylemler sırasında verilen "Özgecan'ın hesabını soracağız" gibi tepkiler aktarıyor.

Erdoğan ailesinden başsağlığı telefonunu ayrıntılı biçimde aktaran El Cezire, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ''Mersin'de hunharca öldürüldüğü tespit edilen Özgecan Aslan cinayeti ile ilgili Bakanlık, adli süreç başladığında davaya müdahil olacak'' açıklamasını yaptığına dikkat çekiyor ve siyasilerin cinayeti sert dille kınayan açıklamalarına da geniş yer veriyor.  
Editör: TE Bilişim