AP genel kurulunda bugün görüşülerek oylanacak karar taslağında, 1915  olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını destekleyen ifadelere yer veriliyor ve  Türkiye ile Ermenistan'a imzaladıkları protokolleri yürürlüğe sokup, ilişkileri  normalleştirmeleri çağrısı yapılıyor.

TÜRKİYE KARAR ÇIKARSA YOK SAYACAK

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak oylamaya ilişkin, "Türkiye’nin hak etmediği hiç bir mesnevi olmayan ve gerçekten ihtilaflı olan bir konuda tarihçilerin incelemesi gereken kararı Avrupa Parlamentosu’nun vermesi gibi durum ortaya çıkarsa, Türkiye bakımından bu kararın hiç bir geçerliliği olmayacaktır ve bu kararı yok sayacağız" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Avrupa Parlamentosu ile ilgili olarak bütün bu hazırlık raporlarında görüşlerimizi ilettik. Bütün arzumuz Avrupa Parlamentosu’nun yeni bir husumete yol açacak karar almaması ve 1915 olaylarının yüzüncü yılında bunu arkamızda bırakacak bir Yöntem belirlemesi. Bunun bizi geleceğe taşıyacak olumlu bir karar halinde çıkması ve Türkiye’nin bütün çabalarına Ermenistan ile imzaladığı protokole, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken yaptığı açıklamalarına, Başbakanımızın yaptığı açıklamaya atıfta bulunan bir açıklama Olmasını arzu ediyoruz. Bu bizim kabul edebileceğimiz karar tasarısı olur. Bunun dışında her hangi bir suçlama Türkiye’nin hak etmediği hiç bir mesnevi olmayan ve gerçekten ihtilaflı olan bir konuda tarihçilerin incelemesi gereken kararı Avrupa Parlamentosu’nun vermesi gibi durum ortaya çıkarsa, Türkiye bakımından bu kararın hiç bir geçerliliği olmayacaktır ve bu kararı yok sayacağız."

TÜRKİYE DOSTLARINDAN 'DENGELİ KARAR' ÇAĞRISI

AP Türkiye Dostları Grubu tarafından yapılan açıklamada, "Bu  parlamentonun üyelerine dengeli karar almaları çağrısı yapıyoruz" ifadesi kullanıldı. 

Dostluk grubu eşbaşkanları Letonyalı Hristiyan Demokrat Artis Pabriks  ve Alman Sosyalist İsmail Ertuğ'un ortak açıklamasında, "Yirminci yüzyılın  başında Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermeni vatandaşlarına yönelik katliamlar,  tehcirler ve diğer zulümler tartışmasız korkunç bir insani trajedidir ve  unutulmamalıdır. Buna mukabil bugüne dek Türkiye'de 'Ermeni soykırımının  tanınması için' yapılan dış baskılar Türkler ve Ermenilerin barışmasına yardımcı  olmamıştır ve aksine tepkisel milliyetçiliği besleyerek Türkler ve Ermeniler  arasında diyaloğa köstek olmuştur" değerlendirmesi yer aldı. 

Açıklamada, Türkiye'de Ermeni meselesinin artık "daha açık ve  serbestçe tartışılmaya başlandığı" ve AB katılım müzakerelerinin Türkiye'nin  demokratikleşme sürecini etkilemede en etkili araç olmaya devam ettiği  kaydedildi. Türkiye Dostları Grubu açıklamasında, "AP üyeleri olarak barış dilini  benimsememiz ve ifade özgürlüğünü, hukukun üstünlüğünü ve her iki ülkede serbest  tartışmayı teşvik ederek çabalarımızı iki toplum arasında köprüler oluşturacak  konulara odaklamamız gerektiğine inanıyoruz" yorumunda bulunuldu. 


Editör: TE Bilişim