Batı Şeria'da 3 Yahudi'nin kaçırılıp 18 gün sonra ölü bulunmasından sonra kaçırılan Filistinli Muhammed yakılarak öldürülmüştü. Bu olayların ardından patlak veren İsrail ve Filistin savaşı kısa sürli ateşkeslerle devam ediyor.
İsrail ordusunun Gazze'ye başlattığı saldırılarda 700'ü aşkın masum insan hayatını kaybetti ve 5000'in üzerinde Filistinli ise yaralandı. Koruyucu Hat isimli hava saldırıları 7 Temmuz'da Gazze üzerinde başlamıştı. 17 Temmuz'da da kara saldırıları başlamış ve ölü, yaralı sayısı bir hayli artmıştı.

Saldırılarla ilgili olarak İsrail'e çok sayıda protesto, kınama ve boykot gelmesine rağmen işgalci güç, yaptığı açıklama ile oldukça kararlı olduğunu ifade etti. İsrail'e karşı Hamas birlikleri de saldırılara başlamış ve İsrail'in bir savaş uçağını düşürmüştü. Kassam Tugayları da 10 İsrail askerini pusuya düşürüp öldürmüştü.

Filistin ve İsrail arasında 26 Temmuz 19:00'a kadar ateşkes yapılmıştı. Kısa sürelik bir ateşkes anlaması olan bu anlaşma 12 saat daha uzatıldı. Bu sayede ölen insan sayısı biraz olsun az olacak, yaralanan sayı biraz olsun az olacak ve çatışmaların sayısı da biraz olsun az olacak.

12 saat uzatılan ateşkes anlamasının kalıcılık kazanması için Paris'te uluslararası toplantı düzenlenmişti. ABD Dışişleri Bakanı, Mısır Dışişleri Bakanı, Türkiye Dışişleri Bakanı'nın da yer aldığı toplantıda daimi ateşkes için gerekli görüşmeler yapıldı.

Daha önce de Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'e saldırıları durdurmasın yönünde ve ateşkes yapması yönünde çağrıda bulunmuş ancak İsrail bu çağrıları umursamamıştı. Şimdi atılacak adımlarla İsrail ve Filistin arasında kalıcı ateşkes sağlanmaya çalışılacak.
Editör: TE Bilişim