Mehmet Ali Ağca’yı, sahte haham Güney’i ekranları karşısına çıkaran TRT, ‘’İktidarı eleştiriyor’’ gerekçesiyle CHP’nin kedili reklamına veto kararı çıkardı.

Ekranlarına sahte Haham, gazeteci katili ve Profesör ünvanlı isimler çıkarıp, kadınları aşağılayıcı sözler söylenmesine ve muhalefet partilerinin liderlerine hakaret edilmesine gözyuman TRT, CHP’nin kedili reklam filmine, ‘’İktidar eleştiriliyor’’ diyerek yayın yasağı koydu.

CHP, 7 Haziran genel seçimleri için ”Milletçe Alkışlıyoruz” adlı reklam filmi hazırlattı. Birçok TV kanalında yayımlanan filmi devlet televizyonu TRT ise veto etti. TRT sansüre gerekçe olarak ise filmde “İktidarın eleştirilmesini” gösterdi.

SİYASİ MİZAH

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu “TRT, CHP’nin alkışlı reklam filmini yayımlamayacağını resmi yazıyla bildirdi. Gerekçesi siyasi mizah örneği: ‘CHP filmi iktidarı eleştiriyor’ Demokraside muhalefet iktidar partisini hedef almadan nasıl siyaset yapacak? Önerilere açığım’’ dedi.

Genel Başkan yardımcısı Bülent Tezcan ise ‘’TRT, partimizin, reklamını yayınlamama kararı alarak yeni bir skandala imza attı. Yasak olmasına rağmen din, bayrak gibi simgeleri kullanan AKP reklamlarına ses çıkarmayan TRT’nin aldığı bu karar hukuk dışıdır’’ dedi ve şunları söyledi:

‘’ TRT, her zamanki gibi iktidar yardakçılığına soyunmaktadır. Tüm demokratik ülkelerde vatandaşın vergileriyle finanse edilen devlet televizyonlarının temel amacı, yayın eşitliğini sağlamaktır. Ama TRT yetkilileri, yandaşlıkta sınır tanımamaktadır. TRT yöneticileri, kamu görevini kötüye kullanarak suç işlemektedir. Bütün hukuki işlemler için çalışmalarımızı başlattık.”

‘’AKP REKLAMI BEDAVA YAYINLANIYOR’’

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Ali Öztunç ise TRT’yi sert bir dille eleştirdi ve SÖZCÜ’ye şöyle konuştu

‘’TRT tüm vatandaşların vergileriyle, tarafsız yayın yapması gereken bir kamu kurumudur. Tüm partilere eşit mesafede durmalıdır. AKP’nin reklamını bedava yayınlayan TRT yönetimi CHP’nin ücretili reklamını yayınlamayarak kamu zararı oluşturmuştur.

Bu nedenle de TRT yönetimi hakkında soruşturma açılmalı ve gerekli ceza verilmelidir. TRT’nin Genel Müdür Yardımcılarından biri sabahtan akşama kadar AKP Genel Merkezi’nde oturmakta ve oradan alınan talimatla Devletin kanalını yönetmektedir.

Eski TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin cemaatçi denilerek gönderildi, şimdi ki Şenol Göka da ülkücü denilerek yollanır. Kendini kullandırtmasın’’

‘’HAMİLE KADIN SOKAKTA GEZMESİN’’

TRT, CHP’nin reklamını yasaklarken ‘’Hamile kadının sokakta gezmesi terbiyesizliktir’’ diyen Prof. Tuğrul İnançer, ile ‘’Sahte haham’’ Tuncay Güney gibi isimlere ise ekranlarını açıyor.

Geçen yıl Ramazan ayında ve daha sonra TRT’de yayınlanan iki ayrı programa katılan İnançer, “Hamile kadının sokakta gezmesi ayıptır, terbiyesizliktir. Çalışan kadın ben kocama muhtaç değilim deyip yuvasını dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor” sözleriyle çok tepki çekmişti.

87 BİN LİRALIK MAHKUMİYET

TRT, Ergenekon davası öncesi polise verdiği ifadelerle, bir çok kişiyi suçlayan, söyledikleri yalan çıkan ve Kanada’daki ‘’Sahte Haham’’ Tuncay Güney’i de canlı yayına çıkarmıştı. Güney 14 Ocak 2009 tarihinde katıldığı CHP milletvekili Fikri Sağlar’ın da konuk olduğu bu programda CHP’yi “Cesur Hırsızlar Partisi” diye nitelemiş, Deniz Baykal’ı da MİT ajanlığıyla suçlamıştı.

Sağlar’ın tepki gösterdiği bu ifadeler sonrası CHP yargıya başvurmuş, TRT de CHP ve Baykal’a 87 bin lira tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

AĞCA VE YAVRU MUHALEFET

TRT gazeteci Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’yı da ekranına çıkararak Başbakan yardımcısı Bülent Arınç dahil birçok çevreden tepki görmüştü. Bir süre önce de TRT spikeri CHP ile ilgili haberi sunduktan sonra, MHP haberini ‘’Ana muhalefetten yavru muhalefete geçelim” diyerek anons etmiş ve ülkücü camiadan sert tepki almıştı.

VATANDAŞIN SIRTINA BİNDİ…

TRT’nin yıllık toplam geliri 1 milyar 501 milyon TL. En önemli gelir kaynağı ise vatandaş. Elektrik faturalarından TRT için 2013 yılında 800 milyon lira kesildi. Bandrol gelirlerinden 545 milyon 919 bin 698 TL aktarıldı. TRT’nin reklam ve ilan geliri ise 91 milyon 232 bin TL olarak gerçekleşti.

TBMM’ye gönderilen Sayıştay raporuna göre, TRT’nin giderlerinin en önemli bölümünü ise dışarıya yaptırılan yapımlara ödenen para oluşturuyor. TRT’nin 2012 yılında kurum dışına yaptırdığı program ve hizmetlere ödediği para 655 milyon 339 bin TL. Yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığı kurumda, personel ücret ve giderleri de 431 milyon 786 TL oldu. TRT’nin 2012 yılı toplam gideri 1 milyar 242 milyon olarak gerçekleşti.

TRT nin elektrik hasılatından aldığı pay (Milyon TL)

Yıllar Elektrik payı

2004 226,8
2005 250,5
2006 303,8
2007 334,6
2008 454,2
2009 469,7
2010 551
2011 514,2
2012 662,2
2013 800,7

Toplam 4.567,7
Editör: TE Bilişim